26. APR. 2018 KL. 00:00

Bispehaven: LTF’erne kommer ikke herfra

leif-scherrebeck-bispehaven2.jpg

Jeg har boet her siden 1996 og altid været glad for at bo her, fortæller Leif Scherrebeck. Foto: Helene Bagger

Man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man tror, det løser problemerne at rive et par boligblokke ned, siger direktør Allan Søstrøm, Bispehaven i Århus. Sidste sommer forsøgte banden Loyal to Familia at rekruttere nye medlemmer i Bispehaven. Det gjorde området utrygt

Direktør Allan Søstrøm, Østjysk Bolig, forstår overhovedet ikke regeringens mening med at rive almene boliger ned, hvis de ligger i et område, som regeringen mener er en ghetto.

Bispehaven i Århus er på regeringens liste, men han kan ikke se, at   problemerne skyldes boligformen.

"LTF’erne kommer ikke herfra, siger han om banden, der lejlighedsvis har været på besøg og forsøgt at rekruttere bebyggelsens unge til sine kriminelle aktiviteter. Det skabte sidste år stor utryghed i Bispehaven."

"Man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man tror, man kan løse problemerne ved at rive et par boligblokke ned, understreger han og tilføjer, at unge mennesker er mobile. De laver ikke specielt ballade i det område, hvor de selv bor."

Bebyggelsen har ingen tomme boliger, så det ville heller ikke være en grund til nedrivning.

Men selv om han er imod tanken om nedrivning mener han bestemt, der er problemer, der skal løses – både i Bispehaven og i andre boligområder.


Hellere job end fængsel

"Selvfølgelig skal vi gøre noget for de unge mennesker, der føler sig udenfor samfundet, men jeg tror meget mere på en indsats i familierne, så vi får brudt fødekæden til de kriminelle grupper," siger han.

Han tror mere på at hjælpe dem til uddannelse og job end til at sende dem i fængsel. Derfor taler han for hjælp familierne, så de unge kan få uddannelse og job og kammeratskab på den måde.  Han nævner da også, at dem, der forlader bander som HA ofte nævner, at det ikke er kriminaliteten, der har lokket dem, men udsigten til et godt kammeratskab. 

Bispehaven er i gang med at udarbejde en helhedsplan, og han mener godt, den kan indpasses efter regeringens krav, men for tiden er de i gang med en tryghedsplan, der vil ændre på området.


Sociale klausuler

Han mener, det vil være en stor tragedie for mange af Bispehavens familier, hvis de bliver tvunget til at flytte, fordi der skal rives boliger ned. I Århus er der mangel på billige boliger, så hvis de skal flytte bliver det til dyrere boliger, og det vil medføre en større udgift for kommunen, fordi mange af familierne ikke selv kan betale huslejen.

"Nogle vil måske have mulighed for at flytte til en mere attraktiv bolig, men der vil være en restgruppe, som ikke har den mulighed og der vil være børn, der får lidt større problemer, bliver lidt fattigere og lidt mere udstødte. Jeg frygter, at det netop skaber den håbløshed, der kan skubbe dem ud til banderne," siger han.

"I stedet prøver vi nu at inddrage dem for eksempel i forbindelse med sociale klausuler, så de får job hos håndværkerne i forbindelse med vores store renoveringsprojekt. Det tror vi som sagt meget mere på," siger direktør Allan Søstrøm.

Løser ikke problemet

"Det løser i hvert fald ikke problemet at rive blokke ned," fremhæver Leif Scherrebeck. Han har boet i Bispehaven siden 1996 og på trods af sidste sommers problemer med banders forsøg på at rekruttere nye medlemmer der, er han meget glad for at bo der.

Han er 63 år og arbejder i Beskæftigelsesministeriet med specialfunktioner på job og handicapområdet.

"Lejlighederne her er dejlige, og vi har fine åbne områder," siger han.

Hele den almene idé tiltaler ham, og han er glad for, at han ikke selv skal bruge tid på reparere og male.

"Det er rart, at vi har håndværkere til det." 

Men han siger også, at Bispehaven – på samme måde som andre områder i Århus – sidste år var plaget af bandekonflikter, og det gav selvfølgelig utryghed i området, at der var skyderi og at politiet var talstærkt og stærkt bevæbnet til stede.

"Forsøget på at rekruttere til banderne, gjorde selvfølgelig også familier med halvstore børn bange, for banderne forsøget at lokke de unge med iPads og andet, nævner han, og understreger, at det jo ikke bekymrer ham på egne vegne.  Men det skabte en utryg stemning."


Beton

Bispehaven er bygget i 60’erne og til at opfylde den tids ønsker til boliger og biler. Det betyder blandt andet, at der under nogle af de syv høje og 15 lavere blokke er store underjordiske parkeringsanlæg, og selv om der ikke har være hverken overfald eller andet, kan det godt virke skummelt.

"Derfor arbejder vi med at fjerne noget beton, og lave det mere gårdhaveagtigt for at fremme trygheden, siger han og på sigt regner han med, at det og en række aktiviteter for beboerne vil være med til at løse problemerne."

Han undrer sig over regeringens udspil og kalder billigt at forsøge at løse problemerne ved at rive ned og fremhæver, at det er en dårlig idé at finansiere det med penge fra Landsbyggefonden, for så kommer andre boliger måske til at forfalde på grund af manglende vedligeholdelse.

"Mennesker forsvinder jo ikke, fordi man river blokke ned. De skal finde et andet sted at bo, og det er ikke nemt i Århus. Derfor vil de selvfølgelig få en bolig i en anden almen boligforening," siger han.

Tværtimod mener han, der skal bygges flere almene boliger, og det kan godt være, de skal udformes på en anden måde end Bispehaven er, for eksempel tættere og lavere bebyggelse og grønne områder, som gør det rart at opholde sig i.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste