03. OKT. 2017 KL. 12:47

Valgkampen om skydedøren

_amw3832.jpg

Anne Mette Welling

En tragisk ulykke med en skydedør kastede Vivabo ind i centrum af valgkampen i Aalborg.

Det har været en lang valgkamp allerede. Det synes Lotte Bang, direktør i Vivabolig, der ufrivilligt kom i skudlinjen i Aalborg efter en tragisk ulykke med en skydedør i en plejebolig i december sidste år. 

”Der er ingen tvivl om, at politikerne syntes, det var en god sag at gå ind i, fordi der er følelser med i det. Hvis ikke der havde været valg i år, var den slut for længst,” siger Lotte Bang.

En beboer i Vivabos nye plejeboliger Birkebo fik en skydedør ned over sig, da hun rykkede i den i stedet for at skubbe. Hun fik lårbensbrud og døde af narkosen, da hun skulle have ny hofte. 

Alle var rystede og Vivabolig fik straks taget alle skydedørene af og sat badeforhæng op ud til toiletterne på værelserne. Først i august var der fundet en sikker løsning sammen med Teknologisk Institut og producenten, så dørene kom på igen. 

Der er ingen tvivl om, at politikerne syntes, det var en god sag at gå ind i, fordi der er følelser med i det. Hvis ikke der havde været valg i år, var den slut for længst.

Lotte Bange, direktør Vivabo

”Det er ikke i orden, at der er gået så lang tid, inden folk har fået en dør. Det har jeg også sagt undskyld for. Men det er blevet en sag for rigtig mange politikere, fordi de gerne vil ses og høres for nogle ting, hvor man tænker: Men hvorfor er det interessant?”, siger Lotte Bang.

Vivabolig har ikke fået klager fra plejehjemmet eller beboerne. Men et par pårørende gik i foråret til kommunalpolitikerne.

”Så kom det til at handle om, at det er uværdigt at sidde uden toiletdør. Der er lugt og lydgener. Men de døre, der blev pillet ned, havde i forvejen 40 centimeter gab i toppen, og der var lavet indsug og udblæsning i ventilationsanlægget, så de var beregnet til at stå åbne. Faktisk har et 9 ud af 52 beboere efterfølgende sagt nej til at få døren tilbage. De vil beholde forhænget,” siger Lotte Bang.

Røde pølser og Lis og Per

Der kom flere sager, blandt andet om et manglende toilet. Kommunalpolitikere lige Enhedslisten til en borgerlig lokalliste krævede kompensation til de ældre for de manglende døre. Men almene boligorganisationer må slet ikke udbetale erstatning, og Vivabo havde allerede aftalt med beboerne, at de i stedet ville få en fest. 

I pressen blev det til, at ”at beboerne skal spises af med røde pølser og Lis og Per”, fortæller Lotte Bang. Så gav Vivabolig i stedet 200.000 kroner til aktiviteter, som brugere og pårørende administrerer. Det tog også pressen god imod. 

På et tidspunkt var Per Clausen fra Enhedslisten i pressen og sige, at almene boligorganisationer ikke kunne drive plejeboliger.

”Det har han senere trukket tilbage. Men så måtte vi simpelthen gøre noget,” siger Lotte Bang. 

Hun har inviteret et par af de mest kritiske kommunalpolitikere på en kop kaffe og fortalte dem hele historien set fra hendes side. 

”De kunne de godt se, at der var en logisk forklaring på det hele. Den ene var meget ærlig og sagde, ”Jamen jeg skal høres og ses, og her var en god sag med almen interesse”, siger Lotte Bang. 


Fagbladet Boligen nr. 10 - 2017

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste