09. OKT. 2017 KL. 11:27

Indblik: Kvantitetsrabat bør også hentes på malerstrøg

colourbox25584315.jpg

Colourbox

Små og mellemstore boligorganisationer skal have malet ­hundredevis af boliger hvert år. Store organisationer flere tusinder.  Der kan spares millioner, hvis så store opgaver sendes i et samlet og centralt udbud.

 

Mange boligforeninger har planer om at centralisere indkøbene – men viger tilbage for det, fordi viceværterne og servicemedarbejderne er imod. De synes, at en del af deres handlemuligheder og kompetencer bliver taget fra dem. De er glade for det ansvar og den tillid, der er forbundet med at forhandle med leverandører og træffe selvstændige beslutninger om indkøb af både kaffe og håndværkerydelser. Den vil de nødig miste.

Adskillige boligorganisationer har imidlertid taget fat om problemet, og det viser sig, at der er millioner af kroner at spare, når indkøbene centraliseres og professionaliseres. Selvfølgelig kan man få bedre priser, når man – som fsb’s indkøbskonsulent – køber ind for 97 afdelinger og i øvrigt har sin spidskompetence i at gennemskue fakturaer og vurdere gode tilbud. Tilsvarende sikrer centrale indkøb hos B45, at viceværten ikke selv skal bruge fredag formiddag på at købe et nyt toilet eller blandingsbatteri. Tid er også penge, så når indkøb centraliseres, kan medarbejderne bruge deres tid på at løse andre opgaver for beboerne. 

Boligen har besøgt fsb og B45, der har sparet millioner af lejernes penge ved at købe mere rationelt ind. Og heldigvis er resultatet også, at driften og viceværterne er tilfredse med den nye ordning.

En sidegevinst ved centrale indkøb er, at de ansatte slipper for mistænkeliggørelse og myter om returkommission. Selvfølgelig går de også glip af de gaver, de måske har fået, men de tilfredse medarbejdere i driften tyder på, at de vinder meget andet, for selvfølgelig var det en stor opgave at forhandle priser med leverandører. Måske også stressende, fordi man aldrig kunne føle sig sikker på, at man nu havde fået forhandlet sig til den rigtige pris og måske manglede tid til at indhente konkurrerende tilbud.


Fagbladet Boligen nr. 10 - 2017

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste