09. OKT. 2017 KL. 11:27

Indblik: Kvantitetsrabat bør også hentes på malerstrøg

colourbox25584315.jpg

Colourbox

Små og mellemstore boligorganisationer skal have malet ­hundredevis af boliger hvert år. Store organisationer flere tusinder.  Der kan spares millioner, hvis så store opgaver sendes i et samlet og centralt udbud.

 

Mange boligforeninger har planer om at centralisere indkøbene – men viger tilbage for det, fordi viceværterne og servicemedarbejderne er imod. De synes, at en del af deres handlemuligheder og kompetencer bliver taget fra dem. De er glade for det ansvar og den tillid, der er forbundet med at forhandle med leverandører og træffe selvstændige beslutninger om indkøb af både kaffe og håndværkerydelser. Den vil de nødig miste.

Adskillige boligorganisationer har imidlertid taget fat om problemet, og det viser sig, at der er millioner af kroner at spare, når indkøbene centraliseres og professionaliseres. Selvfølgelig kan man få bedre priser, når man – som fsb’s indkøbskonsulent – køber ind for 97 afdelinger og i øvrigt har sin spidskompetence i at gennemskue fakturaer og vurdere gode tilbud. Tilsvarende sikrer centrale indkøb hos B45, at viceværten ikke selv skal bruge fredag formiddag på at købe et nyt toilet eller blandingsbatteri. Tid er også penge, så når indkøb centraliseres, kan medarbejderne bruge deres tid på at løse andre opgaver for beboerne. 

Boligen har besøgt fsb og B45, der har sparet millioner af lejernes penge ved at købe mere rationelt ind. Og heldigvis er resultatet også, at driften og viceværterne er tilfredse med den nye ordning.

En sidegevinst ved centrale indkøb er, at de ansatte slipper for mistænkeliggørelse og myter om returkommission. Selvfølgelig går de også glip af de gaver, de måske har fået, men de tilfredse medarbejdere i driften tyder på, at de vinder meget andet, for selvfølgelig var det en stor opgave at forhandle priser med leverandører. Måske også stressende, fordi man aldrig kunne føle sig sikker på, at man nu havde fået forhandlet sig til den rigtige pris og måske manglede tid til at indhente konkurrerende tilbud.


Fagbladet Boligen nr. 10 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2670 )

0

Læseliste