11. OKT. 2017 KL. 00:00

Alliance vil knække kurven for hjemløshed blandt unge

hjemloes.jpg

Colourbox

Mens dansk økonomi går den rigtige vej, så fortsætter antallet af hjemløse den forkerte vej. En række forskellige aktører er derfor gået sammen i en alliance for at vende udviklingen. Målet er at hjælpe de unge hjemløse ud af statistikken – og ind i eget hjem.

Nogle overnatter på sofaen hos venner og familie, andre søger nattely på herberger, og de mest uheldige må krybe sammen på en rist på gaden. Stadig flere danskere lever på kanten af samfundet uden fast adresse, herunder især de unge imellem 18 og 29 år.

Derfor er en sammenslutning af organisationer, myndigheder, erhvervsliv, civilsamfund og investorer blevet enige om at gå forrest i kampen for at knækken kurven. De kalder sig ”Hjem til Alle alliancen”, og deres mål er at forebygge og afskaffe hjemløshed blandt unge.

”Når hjemløshed rammer unge, er det ekstra frygteligt, fordi det betyder, at de går ind i voksenlivet med den erfaring, at de ikke kan komme ind på boligmarkedet. Og når de ikke gør det, så er det meget vanskeligt at komme i uddannelse eller at få et arbejde,” siger Vibe Klarup, som er sekretariatschef for Hjem til Alle alliancen.

”I dag er beredskabet i høj grad akut i form af for eksempel herberger, forsorgshjem og varmestuer. Vi skal væk fra det akutte og i stedet finde langvarige løsninger. Vi skal tilbyde de unge et rigtigt hjem, så de derfra kan øve sig i at bo alene og holde fast i livet,” siger hun.

2.000 hjem på ti år

Hvis man kigger på tallene, så peger alt på, at der skal nye løsninger på banen for at knække kurven. I hvert fald viser tal fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – at der aldrig har været flere hjemløse end i dag.

Første gang, VIVE kortlagde omfanget af hjemløse, var i 2009. Dengang var 4.498 personer uden fast adresse. I dag er tallet steget til 6.635 hjemløse. Af dem er de 2.292 i alderen 18-29 år, og det er især de unge, som trækker i den forkerte retning.

Hjem til Alle alliancen har et mål om at skaffe 2.000 hjem over de næste ti år til hjemløse unge. For alliancen er det helt bevidst, at man taler om hjem, og ikke kun boliger.

”Vi opererer med begrebet Housing First, og det gør vi, fordi vi ved, at hvis man skal ændre de unges situation, så gælder det først og fremmest om at skaffe dem et sted at bo. Men en bolig kan ikke stå alene. Der skal mange flere indsatser til for at skabe en langvarig helhedsløsning,” siger Søren Kaare-Andersen, som er direktør i Bikubenfonden, der er én af hovedkræfterne bag Hjem til Alle alliancen.

En analyse foretaget af konsulentvirksomheden SPUK forud for etableringen af alliancen viser, at hjemløshed sjældent er det eneste problem, som de unge bokser med. Mange af dem lever nemlig med psykisk sygdom og er ensomme.

Hjemløse på kollegier

Hjem til Alle alliancen forsøger ikke kun at samarbejde på tværs af sektorer og faglige kompetencer.

Alliancens 12 medlemsorganisationer forsøger nemlig også at finde frem til nye hjem ved at tænke i alternative boligformer.

For eksempel er administrationsselskabet KAB med i en arbejdsgruppe, der ser på, om man kan omdanne uudnyttede erhvervsejendomme til boliger. Men KAB mener også, at det er oplagt at se på, om den almene boligsektor kan skaffe nogle af boligerne.

”Man kunne måske tænke i at lave tagboliger i eksisterende ejendomme, når de alligevel skal have udskiftet tag eller kigge på uudnyttet plads i selskaber, hvor man endnu ikke har ramt loftet for bebyggelsesprocenten,” siger Mette Lise Djupdræt, specialkonsulent i KAB. Hun understreger dog, at der endnu ikke er konkrete planer på tegnebrættet.

Men Hjem til Alle alliancen har faktisk allerede skaffet nogle af de 2.000 hjem til unge hjemløse. Det er sket ved at øremærke nogle af værelserne på Bikubenfondens kollegier rundt omkring i landet, herunder Bikuben Kollegiet i Ørestad på Amager. Det betyder, at udsatte unge bor side om side med såkaldt normaltfungerende unge.

”På kollegierne fokuserer vi især på at udvikle fællesskaber omkring de hjemløse unge, så de to grupper kan bo sammen. Det er ikke uden problemer, men man kan godt, og jeg tror, at dét med at udvikle stærke fællesskaber er nøglen til at lykkes for os,” siger sekretariatschef Vibe Klarup.

Boligsocialt arbejde er nøglen

BL – Danmarks Almene Boliger spiller også en rolle i Hjem til Alle alliancen, hvor administrerende direktør Bent Madsen sidder i bestyrelsen.

Hos alliancen ser man især det vigtige boligsociale arbejde, der foregår i boligselskaber ude omkring i landet, som en central del af løsningen. For eksempel i kraft af de sociale viceværter, der blandt andet sikrer trivsel blandt beboerne.

SAND – De hjemløses landsorganisation er også med i alliancen som talerør for de udsatte unge. Sekretariatsleder i SAND, Ask Svejstrup, siger:

”Det er beundringsværdigt, hvordan man håndterer det boligsociale arbejde i den almene boligsektor. Denne model kan også bruges, når man giver unge udsatte et kollegieværelse for at give dem et såkaldt normalt ungefællesskab.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste