20. NOV. 2017 KL. 00:00

Grønnere boligforeninger

bl-den-grï-nne-omstilling-til-ingrid4.jpg

Helene Bagger

De almene boligforeninger har gode muligheder for at skabe grøn omstilling – og mange udnytter dem.

De almene boligforeninger har gode muligheder for at skabe grøn omstilling – og mange udnytter dem.


En grøn omstilling, en omstilling til brug af færre fossile brændstoffer kræver langsigtet fokus, helhedstænkning, nærhed til hverdagsudfordringer, fokus på sociale udfordringer, volumen og skalerbare løsninger. Derfor er almene boligforeninger oplagte steder at finde klimavenlige løsninger og foretage de nødvendige investeringer.


”På verdensplan er der enighed om, at vi skal gøre noget,” understregede klimachef i Aarhus Kommune, Henrik D. H. Müller, og tilføjede, at alle multinationale koncerner verden over gør noget. Det er de nødt til, for ellers har de ingen fremtid.

Ganske vist bygges der 400 nye almene boliger i Aarhus årligt, men der er 40.000 eksisterende, så hvis det skal rykke, og der skal volumen til, handler det også om at tænke miljø og klima ind i de eksisterende boliger.

Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus

Forsøg og fælles elbiler 

Boligselskaberne i Aarhus gør også noget.

Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus, og Palle Jørgensen, direktør i Boligforeningen Ringgården, fortalte om deres og deres beboeres indsatser for at reducere CO2-udledningen.

Morten Homann indledte med at fortælle, at ganske vist bygges der 400 nye almene boliger i Aarhus årligt, men der er 40.000 eksisterende, så hvis det skal rykke, og der skal volumen til, handler det også om at tænke miljø og klima ind i de eksisterende boliger og renovere dem. Et eksempel er i forbindelse med vinduesudskiftninger at tænke ventilation og vinduer sammen, så man ved hjælp af en særlig vinduestype samtidig kan sikre bedre indeklima – uden at skulle bruge energikrævende ventilation. De bliver for tiden testet i tre boliger i Skæring.

Boligkontoret er også blevet verdensberømt for at have skaffet 14 elbiler til fælles brug for de 2.500 beboere. Og denne løsning betyder, at nogle beboere har fået mulighed for mere mobilitet, og andre er begyndt at sælge deres bil – evt. kun en af familiens to biler.

Palle Jørgensen fortalte om 20 års miljøinitiativer i Ringgården, og om højteknologiske eksperimenter med at lagre solenergi og genbruge varmen fra brusebadets varme vand.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste