06. NOV. 2017 KL. 00:00

Flere storbylandsbyer på vej

side_12.jpg

Simon Jeppesen

Tre år efter den første storbylandsby åbnede, er Østjysk Bolig på vej med nummer to. Rådmand roser pro­jektet og mener, at der er brug for mere af samme slags for at bekæmpe hjemløs­heden.

Hjemløshed står højt på efterårets politiske dagsorden. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har netop præsenteret sin handlingsplan til bekæmpelse af hjemløshed. 

I Aarhus er et af buddene på en løsning ”storbylandsbyer”. Den første, Marienlystvangen, stod færdig i 2014 med 20 huse med i alt 40 boliger bygget i et samarbejde imellem Østjysk Bolig og Aarhus Kommune.

Halvdelen er tidligere hjemløse eller misbrugere, og halvdelen er anvist fra Østjysk Boligs venteliste. 
Projektet har været så stor en succes, at Østjysk Bolig er i gang med at opføre endnu en storbylandsby på Halmstadsgade i Aarhus Nord. Lokalplanen er godkendt, og boligerne skal stå færdige til 40 beboere i første halvdel af 2019. 

”Det er en kæmpegod løsning med den sociale vicevært tilknyttet og muligheden for bostøtte til enkelte beboere. Den næste storby­landsby bliver også tættere på offentlig transport. Det var en udfordring ved den første,” siger Allan Søstrøm.
 
Begejstret rådmand 
Han fremhæver, at storby­landsbyen er god til at fastholde hjemløse i egen bolig. På landsplan vender 30 procent af de hjemløse tilbage til livet på gaden, efter de har fået anvist en bolig.  
Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus, kalder storbylandsbyen for en meget succesfuld inklusionsform. 
Han mener, der er brug for flere storbylandsbyer i Aarhus, hvor der er 800 hjemløse, og det kan ikke løses kun med flere almindelige boliger. 

”Der er brug for mange, mange flere boligløsninger, som har fællesskab i centrum,” siger Thomas Medom. Marien­lystvangen har haft mange studiebesøg, og i København er KAB i gang med et projekt med en storbylandsby ved Kofoeds Skole.
 
...................................................................................................................
 

Fællesskabet vokser frem

 
Storbylandsbyen Marienlystvangen er mere landsby end storby, som den ligger der på en bar mark. Den er bygget her, fordi grunden er billig, og det skal huslejen også være. År for år vokser Aarhus ud i den retning. Men det tager tid. 
Det har netop været en del af udfordringen for de 40 beboere. Der er over en kilometer til bussen, stierne er af grus og ofte våde og glatte, og om vinteren falder mørket tungt.

”Hvis man skal komme igennem de mørke måneder er det godt at gå op i noget. Høre musik eller blive bedre til at bage,” siger Johnni Jensen.
 
Støtter fællesskabet
Han har bagt franskbrød til interviewet i fælleshuset, hvor social vicevært Lena Hillgaard holder til. Hun holder blandt andet ”landsbymøder” en gang om måneden, står for fælles tirsdagskaffe og håndterer konflikter imellem beboerne. Det er vigtigt for hende, at de aktiviteter, der foregår, giver mening for beboerne.

”Jeg er ansat til at støtte op om fællesskabet og til at støtte beboerne i at blive fastholdt i egen bolig. Det kan være en udfordring for beboere, der har været hjemløse,” siger Lena Hillgaard.
 
Johnni Jensen havde boet i skoven i flere måneder under en presenning og vejede 39 kilo, da han kom i psykiatrisk behandling. Før Marienlystvangen boede han seks år i et botilbud, men ville ud at klare sig selv. Det er gået så godt i Marienlyst­vangen, at han er blevet næsten medicinfri og har fået kontakt til sin familie i Aalborg, hvor han nu søger en alminde­lig lejlighed. 
 
Ikke kun rosenrødt
Bente Østergaard er beboer fra den ordinære venteliste i Østjysk Bolig. Hun synes, det har været hårdt at flytte ind i de helt nybyggede boliger. Blandt andet fordi entreprenøren gik konkurs før indflytningen. 

”Der er mange, der gerne vil have det her til at se rosenrødt ud. Og det er det ikke,” siger Bente Østergaard. Hun har ligesom Johnni Larsen boet i Marienlystvangen, siden de første flyttede ind for tre et halvt år siden. 

De roser kommunen for at være blevet virkelig gode til at visitere til ­boligerne, efter der i begyndelsen kom for mange misbrugere. 
Bente Østergaard efterlyser, at man også kan visitere beboerne fra vente­listen efter deres interesse for fælles­skabet. Det er Østjysk Bolig i gang med at undersøge muligheden for.  

Boligerne er på 40-50 kvadratmeter, fordelt på to rum. Bente Østergaard har en have på 100 kvadratmeter, som hun elsker og nyder landet med ræve og rådyr.
 
”Der er meget lidt plads, når jeg har mine to voksne børn og deres kærester på besøg. Men jeg kunne ikke få så stor en have til den pris andre steder,” siger hun.

Boligen nr. 11 - 2017

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Opråb til politikerne: Tag ensomhed alvorligt

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Opråb til politikerne: Tag ensomhed alvorligt

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2077 )

0

Læseliste