01. JUN. 2017 KL. 00:00
Indblik: Odense kæmper sammen for at få lov til at bygge
01. JUN. 2017 KL. 00:00
Hver tredje af de boligorganisationer, der vil rejse sager op til valget, gør det ved uformelle møder med kandidaterne. Det er man i gang med i Odense. Her har man et fælles mål om at få lov at bygge alment igen efter fem års stilstand.
Flere almene familieboliger vil bidrage til endnu mere vækst og udvikling i Odense Kommune.
Det er et af de argumenter, som fem boligorganisationer er ude med til lokalpolitikerne i Odense hen imod sommerferien.
”Vi er ellers ikke kendt for at have det bedste samarbejde imellem boligorganisationerne. Men vi er gået sammen om at arbejde for at få lov at bygge almene familieboliger i Odense igen,” siger Erik Thomsen, direktør for Boligforeningen Kristiansdal.
Der er ganske enkelt bygget nul almene familieboliger i Odense de seneste fem år. Imens er byen vokset med 2.000 indbyggere om året, Odense har taget mange flygtninge, og mange små boliger er blevet nedlagt under renoveringer.
”Ventelisterne vokser hele vejen rundt. Jeg tror ikke, der er en ledig almen bolig nogen steder. Jeg er ligeglad med, om det bliver Boligforeningen Kristiansdal, der bygger dem. Men der er helt sikkert brug for flere almene boliger,” siger Erik Thomsen.
Får lussinger
Men de har meget imod sig. I en serie artikler for år tilbage sagde en privat investor, at private ikke vil bygge ved siden af almene boliger. Det er blevet en sandhed i Odense, der hænger ved.
Samtidig er boligpolitikken havnet i skudlinjen imellem de to borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Venstre, der er i gang med et fynsk præsidentvalg. Så selv en ekspeditionssag af en helhedsplan kan blive et ideologisk slagsmål i byrådet. Oveni kommer hele debatten om Vollsmose.
”Vi er apolitiske, men vi kan ikke blive ved med at få lussinger på kinden i den politiske debat uden at slå igen. Men på en faktuel og saglig måde,” siger Jens Pilholm, der er direktør i Civica, der har
11.000 almene boliger på Fyn.
Boligorganisationerne har fordelt lokalpolitikerne imellem sig og mødes med dem til uformelle møder.
”Vi kommer ikke for at sige, at de private ikke skal bygge. Men at hvis man ikke også bygger alment, får de mennesker, der skal udføre de almindelige serviceydelser i byen, ikke råd til at bo her. Og at det giver en ubalance i elevsammensætningen på skolerne,” siger Jens Pilholm.
Efter sommerferien skal de fem boligorganisationer mødes igen og beslutte, hvad de vil gøre i den sidste periode op til valget. Der er blandt andet planer om et valgmøde om boligpolitik.
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"