07. JUN. 2017 KL. 00:00
Beboerblade skal få flere ind i stemmeboksene
07. JUN. 2017 KL. 00:00
Flere end 4 ud af 10 danskere ved ikke, at der er kommunalvalg til november. Uvidenheden er betydeligt større end inden valget i 2013. I BL’s kredse er der også planer om at informere beboerne. Især igennem beboerbladene.
BL har sat den lokale interessevaretagelse på programmet i år op til kommunalvalget. Men for en stor del af vælgerne står kommunalpolitik meget langt nede på opmærksomhedslisten.
Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Momentum, som er Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev. 44 procent af de adspurgte kunne ikke svare på, hvilket valg der bliver afholdt den 21. november.
En lignende undersøgelse blev lavet ved kommunalvalget i 2013. Her var det kun 34 procent, der ikke vidste det, selvom undersøgelsen dengang blev lavet ni måneder før valget.
Ifølge Momentum er både unge og nydanskere grupper, hvor færrest kender til kommunalvalg.
I BL’s 11 kredse er der ingen tvivl om, at der er kommunalvalg, for den lokale interessevaretagelse har været på dagsordenen længe.
Kredsformand i 1. kreds, Camilla Hegnsborg, tror, at den manglende interesse for lokalpolitik skyldes afsmitning fra landspolitik med de mange historier, hvor der rejses tvivl om politikernes troværdighed.
Men hun synes, at det er en opgave for kredsene at motivere beboerne til at stemme.
Man taler meget om interessevaretagelse i kredsene, men man har ikke kutyme for at være politiske ude i afdelingerne. Det handler meget om drift, mener hun.
"Vi burde være bedre til at klæde beboerne på, i forhold til hvilke politikere vi lokalt ser som gode samarbejdspartnere i sager som for eksempel renoveringer og nybyggeri, blandede byer, psykiatri, flere almene boliger til penge, der er til at betale, eller andre mærkesager,” siger hun.
Få kandidaterne ud i boligområderne
Camilla Hegnsborg mener, at man skal nytænke og for eksempel invitere til lytte/dialogmøder med spidskandidaterne ude i boligområderne. Eller opfordre afdelingsformænd til at melde ud i annoncer eller læserbreve i lokalaviser om emner, der har betydning for lokalområdet. For eksempel affaldssortering, udvikling af et konkret boligområde eller parkering.
”Vi skal være bedre til også at nå vores beboere, men vi er simpelthen ikke rutinerede nok. Det er noget, vi skal have kørt i gang de næste måneder,” siger hun.
I 11. kreds på Sydsjælland mener kredsformand Axel Larsen også, at der er grund til at se på beboernes valgdeltagelse.
”I første omgang har vores fokus været den lokale interessevaretagelse, i forhold til boligorganisationerne og den påvirkning, vi kan opnå i forhold til kommunalpolitikerne. Men på nogle punkter har vi også talt om vælgermøder eller beboerinformation i de afdelinger, hvor der for eksempel er blade,” siger han.
Vil ikke præge for meget
Axel Larsen er selv formand for FOB i Slagelse, der har 3.700 boliger. Her er planen at skrive ud i beboerbladet op til valget. Både for at huske beboerne på, at der er valg og for at gøre klart, hvad de forskellige kandidater står for.
”Vi skal ikke præge for meget. Men vi kan godt skrive om de forskellige kandidater og deres interesser i forhold til almene boliger. Nogen af dem synes jo slet ikke, der skal tales om almene boliger, mens andre har blik for, hvad vi betyder for borgerne og for kommunen,” siger han.
I 5. kreds i Aarhus er der også planer om at bruge beboerbladene, siger formand Anders Rønnebro.
”Vi har rigtig godt fat i den lokale interessevaretagelse og mødes med alle de ledende politikere i byrådsgrupperne inden kommunalvalget. I forhold til beboerne ruller vi ikke en stor kampagne ud," siger han.
Men de har planer om at skrive i beboerbladene om valget.
"Både for at fortælle, at der er kommunalvalg. Og om hvilke emner vi synes, man bør interessere sig for i valgkampen som almen beboer. Det kan være byudvikling og den blandede by, planloven og andet med betydning for den by, man bor i,” siger Anders Rønnebro.
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"