16. JUN. 2017 KL. 00:00
Bamseaktion
16. JUN. 2017 KL. 00:00
Mens mange organisationer har stande og scener, så er der også plads til de helt små tiltag på Folkemødet.
Mens mange organisationer har stande og scener, så er der også plads til de helt små tiltag på Folkemødet.
Linda Villadsen og Carsten Larsen er stiftere af Næstehjælperne, en Facebook-gruppe, der på et år har samlet op mod 20.000 medlemmer.
De medvirker i flere debatter, men har ingen stand. Kun en Ikea-sæk med 183 håndsyede bamser i poser med en folder om Næstehjælperne og konsekvenserne af kontanthjælpsloftet og andre reformer inden for arbejdsmarkedssystemet, de senere år.
Næstehjælperne står både for protest og praktisk hjælp til det, de kalder "reformramte".
"Der er ikke kommet det antal udsættelser, vi havde frygtet. Men det har været tæt på flere gange, hvor civilsamfundet har samlet penge ind og afværget det i sidste øjeblik. Det er sket 3-4 gange i gruppen," siger han.
Desperation efter mad
Nu, ni måneder efter indførelsen af Kontanthjælpsloftet, oplever Carsten Larsen til gengæld, at desperationen efter mad er blevet større sidst på måneden.
"Jeg tror at mange nu har spurgt om hjælp så meget i deres begrænsede netværk, at de er nødt til at gå ud bredt og bede om fødevarer. Vi hører også at flere har opgivet deres medicin, fordi de ikke har pengene," siger han.
Bamserne er håndsyet til "Aktion Bamsekram". Nogle af kontanthjælpsmodtagere, der selv er ramt af loftet og andre af elever i en specialklasse.
Bagefter har deltagere i den ugentlige Næstehjælpercafé i København pakket dem cellofanposer med sløjfer.
Bamserne skal være en kærlig protest, og en del blev uddelt udenfor Jobcentre i går.
Folkemødet er fyldt med flyers og pjecer, men Carsten Larsen tror, at de håndsyede bamser gør dem sværere bare at sige nej til eller smide væk.
"Claus Hjort har fået en. Han sagde først nej, men så sagde vi, at han jo kunne give den til sit barnebarn," siger Carsten Larsen.
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"