03. JUL. 2017 KL. 00:00
55 rotter på 82 kvadratmeter
03. JUL. 2017 KL. 00:00
I en afdeling i RandersBolig har der været et så alvorligt rotteangreb, at beboerne må genhuses, mens huset rengøres. Oprydningen efter rotterne er lige så vigtig som at få udryddet dyrene.
Mere end 55 rotter i et rækkehus på 82 kvadratmeter. Det var fangsten, da den kommunale skadedyrsbekæmper igennem en længere periode satte fælder op i en bolig i den lille landsby Thorsager på Djursland. Boligen hører under Boligselskabet af 2014 og administreres af RandersBolig. Den er så mærket af rotteangrebet, at blandt andet isoleringen på loftet skal skiftes. Den er gennemvædet af rotteurin.
Der har været massive problemer med rotter i en bolig i Boligselskabet af 2014 i Thorsager på Djursland. Der skal både udskiftes varmerør for at sikre imod nye angreb, og hele huset skal renoveres og rengøres professionelt. Et andet sted i bebyggelsen er entreprenørfirmaet VAM i gang med at rottesikre kloakker efter, der er set rotter udenfor.
Lige i øjeblikket bor beboeren i en beboelsesvogn uden for sit hus. Det er helt nødvendigt. For boligen skal have repareret de åbninger, der gjorde det muligt for rotterne at komme ind. Bagefter skal hele huset og beboernes ejendele rengøres.
For den indirekte kontakt med rotter er ligeså farlig som den direkte kontakt.
”Rotter efterlader bakterier, som kan leve kortere eller længere tid, efter rotterne er væk, alt efter forholdene,” siger John Ejvind Hansen, konsulent i rottebekæmpelse i Miljøstyrelsen.
Er der fugt og varme, kan bakterier leve i flere uger. Rører man ved de overflader, hvor rotterne har været, kan man optage bakterierne, hvoraf en del er sygdomsfremkaldende.
Ingen kontrollerer rengøring
Trods faren ved rottesporerne er der ingen kontrol af rengøringen. Når man finder rotter i butikker eller restauranter, underretter kommunerne fødevaremyndighederne, der tager stilling til, om virksomheden skal lukkes, og hvordan rengøringen skal udføres. Mens embedslægen har opgaven ved rottefund i institutioner og skoler. Når det gælder boliger, er der derimod ikke myndigheder, der stiller specifikke krav til rengøringen efter rotteangreb og kontrollerer, at det sker.
Det er Syddjurs Kommune, der har haft ansvaret for at bekæmpe rotterne i Thorsager. Både i den hårdest ramte bolig og i naboboligen og hos endnu en beboer i boligområdet, der kun nåede at få rotterne under sin terrasse.
Morten Hundahl, der er natur- og miljøchef i Syddjurs Kommune, synes, at RandersBolig har været meget samarbejdsvillige om rotteproblemerne og også er gået rigtigt langt i forhold til at hjælpe med rengøringen for beboerne. Det er heller ikke noget, kommunen er bemyndiget til at blande sig i.
”Ejeren har en forpligtigelse til at sætte boligen i en stand, så rotteplagen ikke vender tilbage, og det skal kommunen tilse. Selve rengøringen blander vi os ikke i,” siger Morten Hundahl.
Han oplever, at rotter er et stigende problem i Syddjurs Kommune, men at det er del af en generel tendens.
”Der kommer flere og flere rotter, det er en udvikling, vi har set i flere år over hele landet. Oveni har det været en mild vinter i år,” siger han.
Beboer genhuset
Skadedyrsbekæmperen ville først have udryddet alle rotterne, inden RandersBolig gik i gang med reparationer og oprydning. Lukker man rotternes indgang, risikerer man at spærre dem inde, så de ligger og rådner under gulve eller i væggene.
”Da vi blev klar over, hvor omfattende det var, tog vi fat i beboeren og fandt frem til sammen, at en husvogn uden for boligen var den bedste løsning,” siger Trine Schmidt Nielsen fra RandersBolig.
I øjeblikket er fjernevarmeselskabet i gang i boligen. For en stor del af årsagen til, at rotterne fik adgang, var nye fjernvarmerør, der blev lagt ind, uden at hullerne omkring dem blev tætnet. RandersBolig har desuden indgået en aftale med et professionelt rengøringsfirma, der kommer og rengør og desinficerer den hårdest ramte bolig.
Åse: Jeg er så grueligt bange for rotter
Åse Knudsen fandt rottegange under sin terrasse.
Åse Knudsen ser nu endelig frem til sommeren. Siden hun i starten af maj så en rotte pile over terrassen, har hun nærmest ikke været ude i sin have.
”Jeg er så grueligt bange for rotter. Det har jeg altid været. Jeg har næsten ikke turdet åbne døre og vinduer siden,” siger Åse Knudsen.
I Åse Knudsens boligområde i Thorsager har to boliger været angrebet indvendigt, og skadedyrsbekæmperne har fortalt hende, at det kan være rotter derfra, der også har spredt sig til hendes terrasse.
84-årige Åse Knudsen har boet 13 år i sit rækkehus i Boligselskabet af 2014 i Thorsager. Men det er første gang, hun har set rotter.
Hun meldte det til kommunen, og kort efter kom hendes børn og børnebørn for at hjælpe hende med den omlægning af haven, hun havde ønsket sig.
”Så er der en, der træder ned på en flise, der så synker ned. Da de vipper den op, kan vi se, at der er fyldt med gange, som rotterne har gravet hen til kloakken.
Siden har kommunen bekæmpet de rotter, der var, og RandersBolig har hyret entreprenørfirmaet VAM til at grave ud og rottesikre kloakken.
”Jeg er glad for at bo her, men hvis der var kommet rotter indenfor, så var jeg flyttet,” siger Åse Knudsen.
Boligen nr. 7/8 - 2017
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"