24. FEB. 2017 KL. 00:00

Hjælpeorganisationer forventer flere ansøgninger om feriehjælp

feire_full-window-size.jpg

Colourbox

Dansk Folkehjælp forventer en fordobling i antallet af ansøgninger om ferieophold til børn og familier. Hos Dansk Røde Kors oplever man et øget antal henvendelser om ferielejre.

Flere familier får så svært ved at give børnene en god sommerferie, at de får brug for hjælp til sommer. Det vurderer tre organisationer, der arrangerer ferieophold for udsatte familier.

I Dansk Folkehjælp baserer generalsekretær Klaus Nørlem forventningen på erfaringerne med julehjælpen sidste år, hvor der kom 15.500 ansøgninger om julehjælp.

”Vi oplevede en fordobling i antallet af ansøgninger om julehjælp. Så vi forventer en lignende stigning i feriehjælp. De to plejer at gå hånd i hånd,” siger Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælp har været vant til en stigning i antallet af ansøgninger på 10-20 procent. Så fordoblingen var langt fra normalen.

Vi har en formodning om, at behovet vokser, for flere børn kommer til at leve i fattigdom, og vi ved fra SFI’s afsavnsundersøgelser, at økonomisk trængte familier har svært ved at opfylde børnenes behov for ferieoplevelser.

Kirsten Lund Larsen

50 procent af ansøgerne angav, at de var ramt af kontanthjælpsloftet eller 225-timersreglen.

”Det kunne man selvfølgelig nok have forventet, eftersom vores primære målgruppe er enlige forsørgere på overførselsindkomst, og det primært er dem, der er berørt af kontanthjælpsloftet,” siger Klaus Nørlem.

Til jul lykkedes det Dansk Folkehjælp at indsamle flere penge end normalt og supplere op med snart udløbne varer, så der i alt blev julehjælp til 9.200 familier.

”I Dansk Folkehjælp har vi en tradition for at prøve at imødekomme så mange ansøgninger som muligt. Men det er i en helt anden prisklasse end julehjælpen at sende et barn eller en familie på et ugelangt ferieophold. Vi vil meget snart gå i gang med at fundraise yderligere midler,” siger Klaus Nørlem.

Henvendelser om feriehjælp steget
I Røde Kors er antallet af henvendelser om feriehjælp allerede steget. Både fra familierne selv og fra kommuner, der vil høre om mulighederne for at henvise familier, der har behov for en fælles ferieoplevelse.

”Vi forventer, at indførelsen af tiltag som integrationsydelse og kontanthjælpsloft vil få indflydelse på antallet af ansøgere,” siger udviklingskonsulent Benedicte Ohrt Fehler.

Sidste år kom 800 børn og forældre på ferie med Røde Kors. Målgruppen er inden for integration, udsatte familier og kvinder under udslusning fra krisecentre.

Røde Kors lokalafdelinger holder en række mindre sommerlejre, men der er også et par større, centralt arrangerede ferielejre.

Men Røde Kors vil gerne følge efterspørgslen.

”Vi prøver at respondere på behovet, men det er svært at skaffe midler til ferieopholdene. Vi har også massivt brug for frivillig hjælp. Sommerlejrene er helt afhængige af frivillige, der driver dem,” siger Benedicte Ohrt Fehler.

Ikke alle opdager ferieophold
Red Barnet udvidede sidste sommer antallet af sommerlejre fra 19 til 25 på grund af større efterspørgsel og forventer at udvide igen til sommer.

”Vi har en formodning om, at behovet vokser, for flere børn kommer til at leve i fattigdom, og vi ved fra SFI’s afsavnsundersøgelser, at økonomisk trængte familier har svært ved at opfylde børnenes behov for ferieoplevelser,” siger Kirsten Lund Larsen, national chef i Red Barnet.

Hun mener integrationsydelsen, kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen vil øge behovet, men at der også før det var børn i økonomisk trængte familier.

”Vi mener også, at der er et mørketal, fordi de familier, der har det allersværest, ikke magter at ansøge om ferieophold eller blot opdage, at de findes. Så behovet i virkeligheden er større. Derfor går vi også efter henvisninger fra lærere, pædagoger eller sagsbehandlere for at prøve at sikre, at det er dem med størst behov, der får,” siger Kirsten Lund Larsen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste