30. AUG. 2017 KL. 13:19

Bestyrelsesarbejde kan give rod i boligstøtten

colourbox6264008-1.jpg

Colourbox

En ændring af loven om boligstøtte giver problemer for mange af de beboerdemokrater, der får vederlag for deres arbejde.

Arbejdet i for eksempel organisa­tionsbestyrelser og repræsentantskab giver ret til at få udbetalt vederlag. Men det kan give rod i privatøkonomien hos beboerdemokrater. 


For når man får udbetalt større ­beløb ad gangen, bliver der trukket 

i boligstøtten to måneder efter. 


Det rammer blandt andre Mogens Bentzen. Når han får honorar for sit medlemskab i organisationsbestyrelsen i Hvidovre Boligselskab og en bestyrelsespost i det lokale fjernvarmeværk, bliver han to måneder senere trukket 2.700 kroner i boligstøtte.  


”Jeg har jo lært at sno mig i mit liv, så jeg klarer den. Men de to måneder er svære økonomisk,” siger Mogens Bentzen.


Loven blev ændret den 1. januar 2016. Siden har man fået boligstøtten reguleret hver måned. Mange har haft svært ved at forstå det nye system. Sidste år modtog Udbetaling Danmark cirka 700.000 opkald om boligstøtte imod cirka 550.000 opkald i 2015.
 

Ikke nok at oplyse honorar til SKAT
Boligstøtten udbetales forud, og når måneden er forbi, får Udbetaling Danmark besked fra SKAT om den indkomst, borgeren faktisk har haft i løbet af måneden. 


”Hvis borgeren har modtaget for eksempel et større honorar, feriepenge eller andet i løbet af måneden, kan der være så stor forskel på den gennemsnitslige indkomst, som Udbetaling Danmark beregner boligstøtten udfra, og den faktiske indkomst, at der er blevet udbetalt for meget i boligstøtte i den måned,” siger centerdirektør Per Nygaard Nielsen. 
 


Smækket kommer to måneder senere
Den forskel bliver så modregnet i næste måneds boligstøtteudbetaling. Boligstøtten er fastsat ud fra de oplysninger, borgeren selv opgiver om sin indtægt. 


”Men selv hvis man faktisk opgiver det forventede honorar til Udbetaling Danmark som en del af ens forventede årsindkomst, vil det stadig betyde noget for boligstøtten, hvis der pludselig kommer en større sum penge,” siger Per Nygaard Nielsen. 


Smækket i boligstøtten kommer først to måneder efter, at man faktisk fik udbetalt honoraret. Så er man ikke opmærksom på det og bruger pengene, er der pludselig meget tomt på kontoen.     


Betaler honorar hver måned

De ændrede regler har fået flere boligorganisationer til at overveje deres måde at udbetale honorarer til bestyrelsesmedlemmerne. 

Det gælder blandt andet Bovia i Kolding, hvor Per Nielsen er direktør. 


I selve Bovia har man altid fordelt honoraret ud per måned. Men Bovia overtog sidste år administrationen af Bo Syd i Grindsted, hvor man var vant til at udbetale hele honoraret på en gang sidst på året. 


”Men så fik beboerdemokraterne pengene trukket igen i boligstøtte to måneder efter, og det var de ikke særligt tilfredse med. Sådan er reglerne, og det kan vi ikke ændre på. Men nu får de også honoraret fordelt over hele året,” siger Per Nielsen. 


Han synes ikke, at det er bøvlet administrativt at udbetale på den måde. En gang om året vedtages det kommende års bestyrelseshonorar, så får lønningskontoret den sats og kører det ligesom lønnen til medarbejderne.

”Så ved bestyrelsesmedlemmerne hver måned, hvad de får, og også hvad deres boligstøtte er hver måned,” siger Per Nielsen.


Boligen nr. 9 - 2017

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Opråb til politikerne: Tag ensomhed alvorligt

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Opråb til politikerne: Tag ensomhed alvorligt

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2073 )

0

Læseliste