27. APR. 2017 KL. 00:00

Der er ikke noget, jeg ikke vil tale om

colourbox12258093.jpg

Colourbox

Iben Mansachs er ansat til at forebygge udsættelser og nedbringe antallet af rykkere for manglende husleje. Men hendes arbejde handler om meget andet end økonomi.

Når beboere i boligorganisationerne Alboa og Århus Omegn får en rykker for manglende betaling af husleje, så ser de Iben Man­sachs første gang.

For siden hun blev ansat i efteråret, er hendes folder med billede og kontaktoplysninger blevet sendt ud sammen med alle breve om restancer. Her tilbyder hun dem sin hjælp som social-økonomisk rådgiver.

”Vi var meget spændte på, hvordan det ville blive modtaget. Her blander vi os som boligforening i økonomien, som af mange betragtes som et privat og følsomt emne. Men rent faktisk tager de meget positivt imod det, og mange vil gerne tale med mig,” siger hun.

Iben sidder én dag hos Århus Omegn, én dag hos Alboa, to dage ude i to boligområder og en eftermiddag på den sociale boliganvisning i Aarhus Kommune.

Succeskriteriet nået
Der er oftest noget at komme efter, når hun taler med beboere, der har problemer med huslejen.

”Det er positivt at opleve. Det kan være, de ikke har søgt boligstøtte eller friplads i daginstitution, eller de kan søge en billigere bolig eller skære ned på nogle ting,”

siger hun.

Mest bekymret er hun for parrene på integrationsydelse, for der er beløbet så lille, at det er svært at skære noget væk.

”Ofte er familien samtidig stresset af mange andre ting, som integrationen, skolelivet, danskundervisning og prak­tik, og de første år skal de være meget heldige for at få et job. Jeg synes, det er meget bekymrende, at de fremover også mister en stor del af børnepengene,” siger hun.

Tænker bredt
Hendes samtaler tager udgangspunkt i økonomien, men med en bred tilgang. Ofte handler det om at få sorteret i problemerne, måske over flere møder.

”Det særlige er, at vi tænker bredt. Der er ikke noget, jeg ikke gerne vil tale med dem om. Jeg er et tilbud, og hvad vi taler om er fortroligt, og vi må og vil ikke registrere det.”

Hun hjælper med alt fra kontakt til familieafdelingen, hjælp til gratis fritidsaktiviteter eller hjælp til at skaffe en mentor.

”Selvom det er huslejen, der ikke er betalt, så kan det handle om mange ting. Det kan være misbrug, sygdom eller sager, der er gået i hårdknude med kommunen,” siger hun.

Iben Mansachs tager også nogle gange med til møder som bisidder, hvis sagen er kørt skævt med kommunen. Eller hun tager sagen med ind til sine kolleger på Aarhus Kommune, den dag hun sidder der og får deres input til, hvordan man kommer videre.

Det er langt fra kun kontanthjælpsmodtagere, der har problemer med at betale huslejen.

”Det er alle mulige typer, der kan stå i vanskeligheder. Fordi de er gået ned med stress og har mistet jobbet, er blevet skilt eller har truffet nogle dårlige valg om deres økonomi. Det kan ske for alle,” siger hun.

Det særlige er, at vi tænker bredt. Der er ikke noget, jeg ikke gerne vil tale med dem om. Jeg er et tilbud, og hvad vi taler om er fortroligt, og vi må og vil ikke registrere det.

Iben Mansachs

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste