01. SEP. 2016 KL. 00:00

Svage ældre og demente må selv betale for plejeudstyr

plejecenter-lillevang.jpg

Mikael Hjuler

Økonomisk trængte kommuner ­sender i stigende grad udgifter til plejeudstyr og hjælpemidler videre til beboerne på plejehjem.

Et stigende antal kommuner sender kommunale udgifter til inventar, service og særligt plejeudstyr til -boligorganisationen, der ejer boligerne.

Omfattende liste
En rundspørge til almene boligselskaber over hele landet, som Boligen har foretaget, afslører, at listen over udgifter, som sendes videre til pensionisterne, er ganske omfattende.

Det drejer sig bl.a. om udgifter til inventar (møbler, køkken, tv og service m.v.) i fællesstuer, etablering og drift af fællesarealer og udgifter til særligt plejeudstyr, som fx medarbejdervenlige toiletter og -bideter, ramper, glideskinner i loftet og demensringe rundt om plejecentre, så plejepersonalet automatisk får besked, hvis demente beboere forlader centret og dermed risikerer livet i trafikken eller vinterkulden.

Vi ser, at flere og flere kommuner lader de ældre om selv at betale for særligt plejeudstyr. Grænserne for, hvem der betaler hvad, bliver til stadighed udfordret.

Bjarne Zetterström

Voksende problem
Afdelingschef Bjarne Zetterström fra BL – Danmarks- Almene Boliger bliver jævnligt kontaktet af boligselskaber, der klager over, hvad de opfatter som stigende pres fra kommunale embedsfolk for at påtage sig ekstra udgifter, så de kommunale budgetter kan gå op:

”Vi kan mærke på henvendelserne, at det foregår i et betydeligt omfang,” siger Bjarne Zetterström.

”Vi ser, at flere og flere kommuner lader de ældre om selv at betale for særligt plejeudstyr. Grænserne for, hvem der betaler hvad, bliver til stadighed udfordret,” fortsætter han.

Tingene skrider
Mange lokale boligselskaber, som Boligen har været i kontakt med, ønsker ikke at stå åbent frem med kritik, af frygt for at det vil skade det daglige samarbejde med kommunen.

Med ældre- og plejeboliger i 76 kommuner over hele landet er det nemmere for administrationsselskabet domea.dk at kommentere situationen uden at komme i karambolage med lokale samarbejdspartnere.

”Vi har ofte diskussion med kommuner om, hvor udgifterne skal lægges, fx i forhold til inventar i fællesrum. I forbindelse med opførelse af nye plejehjem har vi fx også set eksempler på, at embedsmænd har presset på for at få finansieret nye loftlifte over byggesagen, så beboerne i sidste ende kommer til at betale for hjælpemidler, som kan forbedre plejepersonalets arbejdsmiljø,” siger markedschef Klavs Hedelund, domea.dk, der mener, at det ofte er nyansatte kommunale embedsfolk, som presser på for at få boligselskaberne til at betale.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste