24. OKT. 2016 KL. 00:00

Ny ventilation giver problemer

egedalsvaenge_full-window-size.jpg

Jesper Blæsild

Er der sundhedsproblemer forbundet med en ny type ventilationssystemer? Det er der nu flere undersøgelser i gang med at kortlægge. Blandt andet på baggrund af en sag fra Nordsjælland.

Når almene etagebyggerier renoveres og gøres tættere, tænkes en forbedret ventilation altid ind i løsningen. Det gør man for indeklimaets skyld for at undgå skimmelsvamp og for at genanvende varme fra boligerne. Disse såkaldt ”balancerede ventilationssystemer” er blevet – eller er ved at blive – monteret i en lang række store renoveringsprojekter støttet af Landsbyggefonden.

Men på baggrund af en række sager om problemer med de nye systemer har fonden bedt Statens Byggeforskningsinstitut (Sbi) om at undersøge en række af de nye ventilationsløsninger, som både anvendes i renoveringer og nybyggeri.

Vi har hyret Danmarks bedste eksperter til at hjælpe os med at finde ud af, hvad kan være årsagen til, at vores beboere får symptomer, der sandsynligvis hænger sammen med indeklimaet. Men vi har desværre ikke fået nogen præcise svar endnu.

Morten Boje

I henvendelsen fra Landsbyggefonden til SBi henvises blandt andet til en sag fra Boligforeningen 3B’s bebyggelse Egedalsvænge i Kokkedal i Nordsjælland. En sag, som har fået stor omtale og dramatiske overskrifter i en række lokale og regionale medier.

Sagen startede med, at en række beboere meldte om helbredsmæssige problemer som tørre slimhinder og hovedpine – samt om lugtgener. Senere er der også hos en række beboere været meldt om luftvejsproblemer, astmasymptomer og spontant opstået næseblod.

Ventilationsanlægget i Egedalsvænge er blandt andet etableret i skakter, der tidligere har været anvendt til affald, og disse skakter fik 3B som noget af det første undersøgt og efterrenset, men det var ikke tilstrækkeligt til at løse problemerne. Efterfølgende har 3B bedt Teknologisk Institut om at undersøge den ny ventilationsløsning i Egedalsvænge.

Det sker i samarbejde med Fredensborg Kommune og hermed også med Styrelsen for Patientsikkerhed – det, der tidligere hed embedslægen. Lige som man også samarbejder med Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital (AMA).

Tilbyder genhusning
”Det ligger i vores DNA at skabe gode og sunde boliger til vores beboere,” siger 3B’s direktør, Morten Boje, og fortsætter: ”Derfor har vi også hyret Danmarks bedste eksperter til at hjælpe os med at finde ud af, hvad kan være årsagen til, at vores beboere får symptomer, der sandsynligvis hænger sammen med indeklimaet. Men vi har desværre ikke fået nogen præcise svar endnu.”

3B har tilbudt genhusning til de beboere, hvor AMA har vurderet, at der kan være en sammenhæng imellem beboerens symptomer og indeklimaet. Indtil videre har kun én af fem beboere sagt ja tak til dette tilbud.

”Folk er generelt glade for at bo i Egedalsvænge, så det er en svær beslutning for dem at flytte,” forklarer Morten Boje:

”Et par af beboerne vil ikke flytte, med mindre det bliver i lokalområdet. Vi har derfor bedt de andre boligorganisationer i området om hjælp. De er positivt indstillet, men har ikke lige p.t. ledige boliger.”

Boligen nr. 11 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste