25. NOV. 2016 KL. 00:00
Viborgs Nyboder
25. NOV. 2016 KL. 00:00
En gruppe søofficerer er flyttet ind hos Boligselskabet Sct. Jørgen i Viborg. De manglede boliger, da deres arbejdsplads, Marinestaben, flyttede til Karup, som ligger cirka 30 kilometer væk.
Hovedstadsområdet er stadig hjemme for orlogskaptajn Lars Møller, kaptajnløjtnant Rune Rummel, kaptajnløjtnant Noe Isgaard, deres chef, kontreadmiral Frank Trojahn, og en halv snes officerskolleger.
København var i mange år udgangspunkt for deres arbejdsliv, det er dér, familie og venner bor, og det er dér, deres koner har gode job, så da Marinestaben som et led i udflytningen af statslige virksomheder blev flyttet til Karup, var det umuligt for dem at flytte med.
Admiralens nød
Chefen, kontreadmiral Frank Trojahn, mødte ved en privat sammenkomst Johannes Stensgaard, der er tidligere borgmester i Viborg og formand for byens store boligselskab Sct. Jørgen.
Admiralen klagede sin nød over, at mange dygtige medarbejdere ville søge andre job, for et lejet værelse ville blive for kedeligt og dobbelt husholdning for dyrt, og deres familier kunne ikke flytte med til Karup. Det problem mente boligselskabet nok kunne løses, for Sct. Jørgen har i forvejen en anvisningsaftale, så det kan hjælpe, når nye folk flytter til Viborg på grund af job eller studier. Byen har 700 kollegieværelser og ingen boligmangel.
På et af kollegierne skulle der alligevel ske en omrokering, og det betyder, at dets øverste etage – med stor tagterrasse og udsigt over hele byen – bliver omdannet til en slags Viborgs Nyboder. Det får navnet Navy Tower, og her får 12 søofficerer en etværelses kollegie-lejlighed, desuden får de et fælles opholdsrum.
Indtil rokeringen er helt på plads omkring nytår, bor de i nabokollegiet.
Vant til at være hjemmefra
Det er ikke nyt for søofficerer at være hjemmefra. Deres arbejdsliv består af lange perioder om bord på skibe ved Grønland eller på piratjagt i Adenbugten og lange perioder hjemme hos familien. Når de er ude, får de ekstra tillæg og bor på skibet. Den samme fordel har de ikke, når jobbet flytter til Karup.
Rune Rummel har flere gange været med til at fange – eller skræmme – pirater væk fra fiske- og handelsskibe ud for Somalias og Kenyas kyster, men han har altid boet i København. Nu er hans sagsbehandler i uddannelses-afdelingen i Marinestaben.
”Det er en rigtig god mulighed at bo her, for så har vi kolleger, vi kan være sammen med i fritiden,” siger han.
Konen tjener mest
Orlogskaptajn Lars Møller har en sammenbragt familie med to børn i Vanløse. Han har selv valgt jobbet i Karup, men flytning til Jylland var umulig.
”For det første har min kone et job i medicinalbranchen. Hun tjenere mere, end jeg gør, og kunne ikke få job her på egnen. Desuden har hun aftalt med sin eksmand, at de begge bliver boende i hovedstadsområdet, til børnene flytter hjemmefra, så de kan se begge forældre,” siger han.
Derfor er løsningen med boligerne og fællesskabet i Navy Tower praktisk.
”Vi er jo vant til tæt samvær med kolleger fra tiden på skibene, og med denne løsning har vi altid nogen at spise sammen med eller gå i biografen sammen med, siger han. Flere af dem følges ad på arbejde eller kører sammen, når de skal hjem i weekenden.
Kaptajnløjtnant Noe Isgaard, der også har sin familie i København, siger, at han bestemt hellere ville være hjemme hos familien, men når det ikke kan være anderledes, er dette en god løsning.
”Det er dejligt at have fællesskab -efter fyraften.”
Lejrkuller
Nogle af kollegerne har valgt den billigere løsning at leje et værelse på flyvestationen i Karup, men værelserne er simple og uden mulighed for selv at lave mad, og dem, der har valgt at bo i fællesskabet i Viborg, siger, at man godt kan få lejrkuller, hvis man tilbringer både arbejds- og fritidsliv på -basen.
Også for deres chef, Frank Trojahn, er dette en god løsning.
”Vi er rigtig glade for denne mulighed, for den betyder, at flere har set det som en god løsning for dem. De har et sted at være til hverdag, og så kan de rejse hjem i weekenden. Jeg bor selv på Christianshavn,” siger han.
En rigtig by
Boligforeningens formand, Johannes Stensgaard, er begejstret for de nye beboere – og fremhæver, at de er storbymennesker, så det er vigtigt for dem, at Viborg er en rigtig by med restauranter og et aktivt kulturliv. Og afdelingen havde nogle enkelte ledige studieboliger, som kunne bruges.
Han forestiller sig, at mange andre boligforeninger rundt om i landet kan lave lignende løsninger, når statslige arbejdspladser flytter til andre dele af landet.
”Mange af deres medarbejdere vil også være i den situation, at ægtefællens karriere eller børnenes skolegang gør det umuligt for dem at flytte med, selv om jeg selvfølgelig håber, at nogle af dem ender med at flytte til Viborg, når de oplever byen,” siger han.
Hele aftalen er kommet i stand i samarbejde med kommunen, og udlejningsleder Søren Christiansen understreger, at der ikke er nogen juridiske problemer ved aftalen. Pendlerne betaler det samme i husleje som de studerende, der bor i samme afdeling af boligforeningen.
Om skribenten
Seneste Artikel
Aarhus Kommune hjælper borgere af med gæld