01. NOV. 2016 KL. 00:00

Vapnagård høster

hoestfest_full-window-size.jpg

Stefan Kai Nielsen

Helsingørs boligforeninger er centrum for tre års grønne haveprojekter. Det skal resultere i en håndbog om social gardening, de grønne tiltag, beboerhaver og samvær i boligforeninger.

Der høstes på Vapnagård i Helsingør. Krydderurter og kål. Bønner og spiselige blomster. Mest af alt høstes erfaringer efter ni måneders have-arbejde og projekt "social gardening" i Helsingørs største bebyggelse med 1.748 lejligheder.

Sidste år var det bebyggelsen Tibberup, og til næste år vil de grønne ideer spire i Nøjsomhed i samme kommune og samme boligforening, Boliggården. Bag de grønne tiltag og begrebet "social gardening" står BoGro, som er etableret for at gøre det rarere at bo og færdes i almene boligområder ved at omdanne udearealer til attraktive byrum – i Helsingør er der fokus på fælleshaver og udekøkkener.

Haveprojekterne er jo baseret på beboernes egne initiativer, og dem støtter vi så op om. Og hele sommeren har vi samlet erfaringer fra de debatter, haverne har skabt om ejerskab, organisering og fællesskab.

Lyng Brøndum Dyrholm

BoGro er opstået i samarbejde med områdesekretariatet Helsingør og -Haver til Maver, Helsingør Kommune samt Boliggården, Boligselskabet Nordkysten og Boligkontoret Danmark, og de har skaffet midlerne til det treårige projekt via Nordea-fonden.

1.350 m2 beboerdrevet haver
Vapnagårds omkring 3.800 beboere, som er Helsingørs og Nordsjællands største almene boligområde, har fået mere end 1.350 m2 sat af til tre haver samt et område med 20 plantekasser. De to beboerdrevne havestykker er placeret i hver deres ende af den over én kilometer lange bebyggelse, og her har beboerne valgt højbede, spiselige planter og fællesarealer samt pizzaovne.

Et tredje havestykke, tæt ved den gamle Vapnagård, er børnenes. Det vil sige, at de lokale børnehaver og SFO’er bruger stykket til skolehave og ofte kommer forbi for at se til planterne og spise frokost her, og det er den slags projekter, Haver til Maver har skabt over hele landet. Endelig stiller Vapnagårds lokale bibliotek og medborgercenter 20 højbede til rådighed for dem, der har lyst til at dyrke blomster og krydderurter.

Nogle har taget haverne til sig, andre kommer til, går fra og kommer til. I begyndelsen var der mange, 20-30 aktive i hver have, sommeren igennem var der i haverne en lille hård kerne på 4-5, som vandede og fjernede ukrudt, og nu i høstperioden kommer der flere til, hver gang pizzaovnen tændes. Der er eftermiddage med 40-50 deltagere.

Konceptet social gardening er en stor succes i Vapnagård, Helsingør. Der plantes, høstes og laves mad deraf i de opsatte pizzaovne. Konceptet skaber bæredygtighed, gode relationer og fællesskaber. Ung som gammel kan nemlig være med. Læs mere om projektet i Vapnagård på boliggaarden.dk

Debat om ejerskab og fællesskab
Lyng Brøndum Dyrholm er ledende projektudvikler i BoGro, og hun har arbejdet for Vapnagård i de otte måneder:

”Haveprojekterne er jo baseret på beboernes egne initiativer, og dem støtter vi så op om. Og hele sommeren har vi samlet erfaringer fra de debatter, haverne har skabt om ejerskab, organisering og fællesskab. De har også diskuteret plantepolitik, og specielt om, hvem der kan høste, og om der skal være tilbuds- eller forbudsskilte ved havestykkerne. Tanken er, at vi -efter de tre år i Helsingørs boligfore-ninger samler erfaringer og praksis i en håndbog til alle, som gerne vil kaste sig ud i haveprojekter,” siger Lyng Brøndum Dyrholm.

Efter to indledende møder med beboerne i begyndelsen af året, hvor havearealerne, som hver svarer til en almindelig kolonihave, blev udpeget, gik det praktiske arbejde i gang. Det blev lagt i hænderne på de aktive beboere, assisteret af BoGros medarbejdere, og Boliggården sørgede for praktisk hjælp med de lidt tungere opgaver som at fræse jord og sætte hegn.

Pizzaovne som samlingspunkt
”Vi fik stillet de centrale grønne områder i bebyggelsen til rådighed. Desværre var jorden ikke umiddelbart til havebrug, fordi der tidligere har været byggeplads og opbevaring her, men vi baserede det så på plantekasser og højbede, og så blev der plantet afgrøder, som kan klargøre jorden til de kommende år, blandt andet en jordskoklabyrint med over 100 jordskokker. En af de rigtig populære ting i -haverne er udekøkkenerne og pizza-ovnene, som er blevet gode samlingspunkter i haverne,” fortæller Lyng Brøndum Dyrholm.

Sådan en ovn bygges direkte på jorden af et støbt fundament og ildfaste mursten. Det koster imellem 5.000 og 7.000 kroner at bygge. Hele eftersommeren har der været pizzabagning med krydderurter og grønt fra haverne to ugentlige eftermiddage i Vapnagård. Desuden har alle haft mulighed for at bruge ovne og haver via en kode-adgang til redskabsskurene, hvor der står greb, vandslange og pizza-spader.

Håndbog om sociale haver
Udfordringen er nu, om beboerne vil holde haverne i gang i de kommende år, selv om BoGro tager videre til næste boligforening. Blandt andet har Vapnagårds fædregruppe været blandt de aktive. Gruppen arbejder med rollemodeller, integration og aktiviteter for voksne og unge, og her har haven været et aktiv.

Det grønne Vapnagård følges ikke kun af BoGro, Haver til Maver og Boliggården samt Center for Boligsocial Udvikling har været observatører, også forskere fra Gehl Architects og Social Action er taget til Helsingør og har studeret, hvad der sker med mennesker og livet imellem husene og haverne. De kortlægger, hvordan uformelle fællesskaber, nye miljøer og medborgerskaber opstår. Også deres erfaringer vil stå i håndbogen om "social garde-ning". BoGro får desuden hjælp fra virksomheden Amondo til håndbogen, som udkommer i vinteren 2017.

Boligen nr. 11 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste