29. MAR. 2016 KL. 00:00

Nu er der frit valg af tv-kanaler

tv_.jpg

Colourbox

Nu kan almene beboere ikke længere forpligtes til at bruge den tv-pakke, som boligorganisationen tilbyder. Men alt tyder på, at ny lovændring betyder dyrere tv for mange beboere.

Et forslag, som primært handler om at give lejerne en større valgfrihed, når det gælder tv-programpakker, blev fremsat i Folketinget i slutningen af februar. Forslaget er endnu ikke færdigbehandlet i Folketinget, men det har baggrund i to medieforlig og i vækstpakken fra 2015, og det forventes vedtaget uden væsentlige ændringer. 

”Men ingen tvivl om, at nogle af vores beboere får dyrere tv. I hvert fald tyder alt på, at medmindre du kan klare dig uden tv eller med to-tre kanaler, så bliver det dyrere for den enkelte beboer, end hvis vedkommende havde benyttet sig af den programpakke, som boligorganisationen tilbyder. ”

Bjarne Zetterström, afdelingschef i BL – Danmarks Almene Boliger.

”Vi i BL er sådan set fint tilfredse med, hvordan lovgivningen er landet. Vores boligorganisationer har stadig lov til at opkræve beboerne betaling for den ’infrastruktur’ i form af kabler og andet teknisk udstyr, som fører tv-signalerne frem til de enkelte boliger. Ligesom at der, hvor man har indgået kontrakter med en tv-leverandør for en årrække, der træder den nye frit valgordning først i kraft efter kontraktperiodens udløb. Desuden har vi sikret, at vi stadig kan forhandle billigt bredbånd til vores beboere,” siger Bjarne Zetterström, der er afdelingschef i BL – Danmarks Almene Boliger, og tilføjer:

”Men ingen tvivl om, at nogle af vores beboere får dyrere tv. I hvert fald tyder alt på, at medmindre du kan klare dig uden tv eller med to-tre kanaler, så bliver det dyrere for den enkelte beboer, end hvis vedkommende havde benyttet sig af den programpakke, som boligorganisationen tilbyder. ” 

Få får besparelse
Ifølge Bjarne Zetterström vil den ny lovgivning svække boligorganisationernes mulighed for at forhandle gode priser og udnytte storkøbsaftaler også på tv-området. Hidtil har boligorganisationerne jo kunnet forhandle med de forskellige tv-udbydere med den styrke, det gav, at mange havde et højt antal husstande at byde ind med. Fremover vil boligorganisationerne stadig kunne forsøge at hente attraktive tilbud fra tv-udbyderne, men man vil kun kunne bruge et potentielt antal kunder som argument for en lav pris på tv-program-pakkerne.

Den konklusion nåede man også i en undersøgelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde sidste år. Her kom man frem til, at 85 procent ville opleve en prisstigning, mens 15 procent ville opleve et væsentligt prisfald, hvis ordningen med frit valg bliver gennemført, og den konklusion er Bjarne Zetterström enig i:

”Det kan næsten ikke være anderledes, men alt i alt er vi tilfredse med, at man har fået indrettet lovgivningen, så der er taget højde for gældende aftaler og for de afdelinger, der har såkaldte ’sløjfeanlæg’, og hvor man ikke kan sende individuelle tv-signaler til de enkelte boliger.”

Der er også udsendt et BL Informerer om den ny lovgivning kaldet ”1116 – Lovforslag om frit valg på kabel-tv-området”. 

Konkurrence og Forbrugerstyrelsen forudså sidst i denne rapport, at kun få ville få billigere tv ved lovændringen. Download rapporten

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Kaare Dybvad Af Claus Bech Listerne over udsatte boligområder har nu 62 nye forebyggelsesområder
Fotograf Holger Anderson Roskilde Stillads Husfacade2 Politisk stop for almene renoveringer vil give ekstraregning på huslejen
Design Uden Navn (20) Sådan tog beboerne kontrol over deres parkeringspladser med p-vagt
Rotte Colourbox Skadedyr: Hvem har ansvaret?
DSC9005 Ny rapport: Lejere har oftere gæld end ejere
Martin I Boliggr Boligselskaber: Sådan gav vi kontorfolket lov til mere hjemmearbejde
Se alle artikler ( 2288 )

0

Læseliste