01. MAR. 2016 KL. 00:00

Indblik: Da Bøgetorvet blev en krigszone

20150610-180742-l_47mb.jpg

Scanpix

Klokken 20.05 om aftenen den 9. juni 2015, mens beboerne blandt andet følger optaktsudsendelser til det forestående folketingsvalg i tv, kører en politibil ind på Bøgetorvet i Vollsmose. Turen for de to betjente i vognen er rutine og led i den faste patruljering, politiet udfører i bydelen.

Pludselig lyder et knald – flere knald. Det regner med store fragmenter af knuste fliser ned over bilen. Sten kastet af skønsmæssigt 20-30 personer. Patruljevognen sætter i bakgear for at trække sig skyndsomt tilbage. Den har kun bakket få meter, da der lyder et anderledes og dumpt knald. Bil og vejbane er omspændt af flammer.

En flaske med benzin, lukket med en brændende klud, er landet en meter fra vognen og betjentene. Når flasken knuses, antænder den brændende klud den brændbare væske – en molotovcocktail! En konstruktion svarende til den, finske soldater med succes brugte til
at nedkæmpe russiske tanks under anden verdenskrig.

De finske soldater gav brandbomben navnet efter den sovjetiske krigsminister Vjatjeslav Molotov. Betjentene i vognen når i sikker afstand og får tilkaldt forstærkning. Flere vogne og flere kampberedte betjente kommer frem.

Flere molotovcocktails og flisestykker kastes imod patruljevogne og betjente. Til sidst lykkes det dog et massivt opbud af kampberedte betjente at få voldsmændene til at trække sig tilbage.

Tilbage var Bøgetorvet i et inferno af opbrudte gangarealer, fortsat brændende benzinbål, delvist smadrede patruljevogne, knust glas og store flisefragmenter, der havde været brugt som kasteskyts.

Hvorfor og hvordan urolighederne startede? En forklaring kan være, at et fremtrædende bandemedlem tidligere samme dag var blevet anholdt af politiet. Rygtet vil vide, at de kriminelle i indignation ville vise omverdenen og især politiet, hvem der bestemmer i Vollsmose.

Det blev en i detaljer planlagt aktion, hvor de kriminelle sammen med utilpassede yngre og let manipulerbare store drenge fra bydelen på forhånd havde forberedt sig ved at knuse arealets belægningsfliser til kasteskyts og havde forberedt molotovcocktails.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2663 )

0

Læseliste