01. MAR. 2016 KL. 00:00

Indblik: Da Bøgetorvet blev en krigszone

20150610-180742-l_47mb.jpg

Scanpix

Klokken 20.05 om aftenen den 9. juni 2015, mens beboerne blandt andet følger optaktsudsendelser til det forestående folketingsvalg i tv, kører en politibil ind på Bøgetorvet i Vollsmose. Turen for de to betjente i vognen er rutine og led i den faste patruljering, politiet udfører i bydelen.

Pludselig lyder et knald – flere knald. Det regner med store fragmenter af knuste fliser ned over bilen. Sten kastet af skønsmæssigt 20-30 personer. Patruljevognen sætter i bakgear for at trække sig skyndsomt tilbage. Den har kun bakket få meter, da der lyder et anderledes og dumpt knald. Bil og vejbane er omspændt af flammer.

En flaske med benzin, lukket med en brændende klud, er landet en meter fra vognen og betjentene. Når flasken knuses, antænder den brændende klud den brændbare væske – en molotovcocktail! En konstruktion svarende til den, finske soldater med succes brugte til
at nedkæmpe russiske tanks under anden verdenskrig.

De finske soldater gav brandbomben navnet efter den sovjetiske krigsminister Vjatjeslav Molotov. Betjentene i vognen når i sikker afstand og får tilkaldt forstærkning. Flere vogne og flere kampberedte betjente kommer frem.

Flere molotovcocktails og flisestykker kastes imod patruljevogne og betjente. Til sidst lykkes det dog et massivt opbud af kampberedte betjente at få voldsmændene til at trække sig tilbage.

Tilbage var Bøgetorvet i et inferno af opbrudte gangarealer, fortsat brændende benzinbål, delvist smadrede patruljevogne, knust glas og store flisefragmenter, der havde været brugt som kasteskyts.

Hvorfor og hvordan urolighederne startede? En forklaring kan være, at et fremtrædende bandemedlem tidligere samme dag var blevet anholdt af politiet. Rygtet vil vide, at de kriminelle i indignation ville vise omverdenen og især politiet, hvem der bestemmer i Vollsmose.

Det blev en i detaljer planlagt aktion, hvor de kriminelle sammen med utilpassede yngre og let manipulerbare store drenge fra bydelen på forhånd havde forberedt sig ved at knuse arealets belægningsfliser til kasteskyts og havde forberedt molotovcocktails.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste