04. MAJ. 2016 KL. 00:00
Udsatte unge har glæde af startboliger
04. MAJ. 2016 KL. 00:00
Startboliger til unge er en rigtig god idé. Det er den korte konklusion på en stor evalueringsrapport, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet offentliggør i dag.
I perioden 2012-2015 blev der afsat 150 millioner kroner til at etablere en ny boligtype kaldet ”startboliger”. Startboliger er rettet imod udsatte unge imellem 18 og 24 år, som har behov for støtte i hverdagen. Konkret består støtten i en såkaldt ”social vicevært”, der hjælper de unge til at fastholde egen bolig og til at komme i gang med en uddannelse eller et arbejde. Derudover er det særlige ved startboliger, at de ikke drives af kommunerne. Projekterne er forankret i boligorganisationerne. Samlet set er der etableret 335 startboliger fordelt på 29 projekter i 26 kommuner.
Ideen til startboliger blev i 2011 fostret under den forrige borgerlige regering af den daværende socialminister Benedikte Kiær. Ideen gik videre til den efterfølgende socialdemokratisk ledede regering, hvor det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter senere indkaldte interesserede til at ansøge en forsøgspulje, og det er effekten af disse forsøg, som nu er blevet evalueret.
Evalueringsrapporten er på 60 sider, og konklusionerne er forholdsvis klare. I en pressemeddelelse fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet lyder det blandt andet:
”Et flertal af kommunerne vurderer, at startboliger udgør en særlig indsats over for målgruppen af udsatte unge, og at bostøtteindsatsen ikke ville være sket uden startboliger. Desuden vurderer et flertal af kommunerne, at startboliger har bidraget til en styrket indsats over for målgruppen. Herudover vurderer kommunerne, at det er væsentligt dyrere at afvente unges frafald fra uddannelse eller arbejde end løbende at investere i en god udvikling for beboerne i startboliger.”
Om skribenten