24. JUN. 2016 KL. 00:00

Velkommen deres majestæt

dronningen-side-4.jpg

Jacob Funder, Local Eyes

Første stop på Dronning Margrethes sommertogt med kongeskibet Dannebrog var Nakskov. Her besøgte hun blandt andet Erik og Jytte Petersen i den almene bebyggelse Søhusene.

Det første, dronning Margrethe kommenterede, da hun besøgte Jytte og Erik Petersen i deres store lejlighed i det almene byggeri Søhusene i Nakskov, var lyset.

”Jeg tror ikke, dronningen vidste så meget om almene boliger. Dem synes jeg, hun skulle høre noget om,”

Michael Demsitz, administrerende -direktør i Boligkontoret Danmark.

De nybyggede huse – Erik og Jytte flyttede ind den 1. maj sidste år – har et karakteristisk ovenlys, der giver et flot og specielt lys i deres stue.

”Hun spurgte også, hvor længe vi havde boet her, og hun nævnte, at vi jo så har oplevet alle årstider her,” fortæller Jytte Petersen.

”Vi snakkede også om, at vi jo ikke har oplevet nogen rigtig vinter her, for sidste vinter var jo meget mild,” siger hun. 

De nævner også, at ingen havde fortalt dem, hvordan de skulle opføre sig over for dronningen, så de stod bare ved deres hoveddør og sagde: ”Velkommen Deres Majestæt”. 

På terrassen
Dronningen og hendes følge på en halv snes personer passerede igennem stuen og opholdt sig derefter i fire minutter på terrassen, hvor der er udsigt til en blomstereng med kornblomster og valmuer.

”En fra hoffet snuppede en havestol, så dronningen kunne sidde ned. Det er forståeligt, for hun har jo et virkelig hårdt program, og hun er jo trods alt en ældre dame. Det sidste sagde jeg altså ikke til hende,” griner Erik Petersen. 

De siger begge, at det var både hyggeligt og positivt at have royalt besøg.

”Dronningen var nærværende og virkede meget interesseret, når hun spurgte om noget,” siger Erik Petersen.  

Han er formand for Nakskov Almene Boligselskab, og i forbindelse med planlægning af besøget havde hoffet meddelt, at dronningen gerne ville se noget ”anderledes”. Det omfattede blandt andet kunstneren Leif Sylvesters store gavlmaleri i Søhusene, og i den forbindelse var det oplagt at foreslå et besøg hos en af beboerne. 

”Så spurgte de mig, for vi bor tæt på maleriet. Jeg sagde straks ja, men understregede, at jeg lige skulle spørge Jytte,” fortæller Erik Petersen.

Jytte var en smule forbeholden, for de var blandt de første indflyttere i de nye huse, så mange mennesker passerede dengang igennem deres lejlighed.

”Jeg synes, det havde været lidt af en travbane, så jeg spurgte, om ikke de kunne finde en anden lejlighed,” siger Jytte. Det kunne de ikke, og i dag er Jytte glad for, at de sagde ja, for der var ikke noget særligt besvær ved besøget, da gæsterne ikke skulle have hverken mad eller drikke.

Erik driller hende med, at hun har brugt de seneste tre uger på at gøre rent. Men det er en overdrivelse.

”Selvfølgelig har vi gjort rent og vasket gulvet i går – og tørret panelerne af,” siger hun. 

Erik Petersen har arbejdet på Nakskov Skibsværft som maskinarbejder. Da det lukkede, blev han pedel på Halsnæs Skole. Jytte har arbejdet som biblioteksassistent på Nakskov Bibliotek. I dag er de begge pensionister.  

Undgå genhusning 
De boede oprindeligt i Fjordgården, men da den blev renoveret, skulle de genhuses. De ville gerne undgå for mange flytninger.

”Vi er trods alt 80 år,” konstaterer Jytte. Derfor flyttede de til Søhusene. Hun tilføjer, at de var kede af at flytte fra de gode naboer i Fjordgården, men er blevet meget, meget glade for Søhusene, hvor der også er gode naboer. 

Prikken 
Michael Demsitz, administrerende -direktør i Boligkontoret Danmark, ledsagede dronning Margrethe under hendes besøg i Søhusene, og for ham er det en stor succes, at dronningen valgte at besøge bebyggelsen. Hun hørte om udviklingen, fra boligerne blev opført, og det handlede om at skaffe boliger til de mange, der fik arbejde på værftet, til i dag, hvor børnefamilier og pensionister efterspørger boliger af høj kvalitet.

Han kalder dronningebesøget prikken over i’et på en succesfuld renovering af området, og for ham handlede det om at fortælle dronningen om livet i og imellem husene, og ikke så meget om arkitekturen. 

”Jeg tror ikke, dronningen vidste så meget om almene boliger. Dem synes jeg, hun skulle høre noget om,” fortæller Michael Demsitz og tilføjer, at dronningen virkede interesseret i at høre om, hvordan beboersammensætningen har ændret sig igennem bebyggelsens levetid, og om hvordan man har arbejdet med en helhedsplan, der – blandt andet med hjælp fra Landsbyggefonden – har omdannet området fra utryghed, trusler om konkurs og en for ensidig beboersammensætning til et attraktivt område, hvor både børnefamilier, pensionister og flygtninge glæder sig over at bo side om side.

”Området er blevet attraktivt for ressourcestærke familier, der sagtens kan få råd til at købe hus, men som vælger at bo her, fordi det er nemt at købe hus, men kan være svært at sælge det bagefter,” siger han.

Derfor er området tiltrækkende, fordi man ved, at man ikke kommer til at hænge på et usælgeligt hus, hvis man får arbejde et andet sted i landet,” fremhæver han. 

FRA RIDDERSBORGPARKEN
TIL SØHUSENE

Søhusene består af 104 boliger i rækkehuse med egne haver og store terrasser. Området hed oprindelig Riddersborgparken og rummede fra begyndelsen 414 boliger, der var opført fra 1973 til 1982, da der var brug for boliger til de over 2.000 ansatte på værftet. Værftet lukkede, og tiden løb fra den type boliger. Riddersborgparken var plaget af uro og kriminalitet, folk flyttede væk, og på et tidspunkt var flere en 60 boliger tomme. Afdelingen var tæt på konkurs, og derfor blev der truffet en beslutning om at rive 327 boliger ned og bygge nye på de eksisterende fundamenter. De nye boliger var nemme at udleje, og der er i dag 250 på venteliste til at flytte ind.

Boligen nr. 7/8 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste