27. JUN. 2016 KL. 00:00

Professionelle vil mægle i beboerkonflikter

side_12.jpg

Nils Rosenvold

 ”At stikke nøgler til boligsøgende er ikke at sælge en lejlighed,” fastslår den tidligere sælger Christian Jessen, der sørger for at få fyldt tomme boliger i Haderslev.

Det begyndte, da Christian Jessen for godt to år siden solgte sit parcelhus og så på lejlighed i Varbergparken hos HAB i Haderslev.

”Døren blev låst op, og jeg kunne gå ind at kigge. En fra boligforeningen gik lige indenfor. Jeg kunne spørge. Men ikke for meget,” siger han og tilføjer ærgerligt: ”Det var et sted, hvor de havde kæmpet for at få folk til at flytte ind.”

Jeg har hørt, du mener, det skulle være forholdsvis nemt at få lejet de lejligheder ud.”

Christian Skovfoged, HAB’s direktør.

Christian Jessen, som i mange år havde levet af at være sælger, følte sig provokeret, selv om han valgte at flytte ind.

”Det var fuldstændig galimatias. ˇHer har man en blok med flotte dejlige lejligheder, og de er ikke blevet -lejet ud. Det er fordi, det gøres på den her måde. At stikke nøgler til bolig-søgende er ikke at sælge en lejlighed. Det sagde jeg i forskellige sammenhænge.” 

Til kaffe hos direktøren
Det kom HAB’s direktør, Christian Skovfoged, for øre. Han inviterede Christian Jessen til kaffe og rund-stykker. 

”Efter vi havde snakket sammen om vind og vejr, sagde han: ˇJeg har hørt, du mener, det skulle være forholdsvis nemt at få lejet de lejligheder ud.”

Det mente Christian Jessen og forklarede, hvor stor en beslutning han opfattede, det var for folk at vælge lejlighed. Efter hans mening måtte det være et minimumskrav, at de fik mulighed for at gå at blive dus med boligen og få en forklaring på, hvad der var i den. Desuden skulle de have at vide, hvad der var uden for selve boligen. For eksempel om de sociale aktiviteter i området.

Det fik Skovfoged til at spørge Jessen, om han havde lyst til at agere fremviser af boliger i sin egen afdeling. Christian Jessen sagde ja til at gøre det som forsøg og satsede i første omgang på at få fyldt den blok, han selv var flyttet ind i. 

I dag er den fuldt udlejet, når man lige ser bort fra, at enkelte lige nu står tomme, fordi deres beboere er flyttet over i andre af afdelingens blokke. De er blevet renoveret og har fået to ekstra etager ovenpå. Derovre har Christian Jessen, der siden er blevet formand for afdeling 27, haft imellem 50 og 100 fremvisninger. Indimellem har han også været fremviser i andre af-delinger i Varbergparken. 

Først en telefonsamtale
Boligen får lov at følge med, da han her skal præsentere en bolig øverst i den senest renoverede del af afdeling 27 for ægteparret Lis og Anders Trans. Forinden har Christian Jessen vanen tro ringet til dem for at skyde sig ind på, hvad de er for mennesker og har af behov i forhold til bolig.

Hun er efterlønner og han pensionist. De overvejer at sælge deres hus en kilometer væk.

”Der er fantastisk mange tilbud i -Varbergparken,” fortæller Christian Jessen, mens de i solskin går hen imod boligen, og nævner blandt andet strikkeklub, kortklub, Café Spice, edb-undervisning for de ældre (som han selv står for), bingo, krolf og petanque.

”Jeg vil sige, at Varbergparken har været en ghetto,” tilføjer han.

”Men nu har den fået et helt andet ry,” svarer Lis Trans.

”Det er det, vi prøver at vise,” siger Christian Jessen og fortæller om et -arrangement sidste år i samarbejde med Ældre Sagen, hvor op imod 300 kiggede ind. ”Det kan godt være, de ikke lejer lejlighed hos os, men vi har jo fået en masse ambassadører ude i byen til at fortælle om området.”

Det netop ad denne vej, at ægte-parret Trans er blevet interesseret i Varbergparken.

Udsigt i øst og vest
En elevator fører selskabet op til det udvendige adgangsareal imod øst foran den aktuelle lejlighed på femte sal, hvorfra der er udsigt over Haders-lev Fjord.

”Hold da op, og Åstrup Kirke kan man også se,” lyder det begejstret fra Anders Trans, som er kirkesanger dér, tæt ved parrets nuværende hjem, og regner med at synge mange år endnu.

Christian Jessen låser op til lejlig-heden, hvor entreen er meget lys på grund af vinduer i loftet.

”Desværre kan vi kun præstere ovenlys i de øverste lejligheder,” siger Christian Jessen med et glimt i øjet.

Han fortæller om en række praktiske ting: For eksempel om dørtelefonanlægget, om at kun lejlighedens beboere må have nøgle til den og om mulighederne for at opdele det store køkken/alrum via råderetten.

Herefter -demonstrerer han, at emhætten ikke kan høres, selv om den kører for fuldt tryk. 

”Og så kan I se på udsigten, om I har noget at udsætte,” siger afdelingsformanden og peger imod vest, hvor man bag lejlighedens to terrasser med en altangang imellem ser byens centrum.

”Det her må være en kategori 5, fordi man kan se vand,” udbryder Anders Trans og giver karakter ligesom ejendomsmæglerne på tv, da han opdager Haderslev Dam. 

Spørg bare
Christian Jessen oplever mange spændende mennesker i sit frivillige hverv som fremviser. Også dem, han kalder de vrøvlede og negative. Selv dem kan det være en glæde at møde. Han husker én, der var så negativ, at han sagde til vedkommende: 

”Er det ikke dejligt at få afklaret, at det ikke er sådan en lejlighed, du skal bo i?”

Ægteparret Trans virker som positive. Ved afslutningen af besøget har de ikke umiddelbart flere spørgsmål. Christian Jessen siger farvel med disse ord:

”I skal bare spørge, for jeg plejer at kunne svare på det meste. Og hvis jeg ikke kan, indrømmer jeg det, og så kan jeg undersøge det.” 

.............................................................................................................................................................

10 andre afdelings-formænd gør nu det samme
I HAB er man så glade for ordningen med Christian Jessen som fremviser, at boligforeningen har fået ham til at gennemføre kurser, hvor han lærer ­andre beboerdemokrater at gøre det samme. Efter to kurser er 10 andre afdelingsformænd nu også fremvisere af boliger. Også formænd for afdelinger, hvor der ikke har været tomgang. Og det er vigtigt, mener Christian ­Jessen:

”Det er nok et fåtal, som vil orke at gøre så meget som jeg. Men de 10 vil bruge tiden på opgaven og finder den spændende. Og hvad er det i grunden, vi vil? Vi vil sælge et hjem. For den dag, folk har lejet det, er det deres, indtil de siger op. Og det er det, vi skal have en fornemmelse af.” 

Boligen nr. 7/8 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste