23. AUG. 2016 KL. 00:00

Blandede byer er en god forretning for samfundet

aeldre_colourbox-2.jpg

Colourbox

Ny rapport fra Copenhagen Economics dokumenterer, at det er godt for samfundsøkonomien med blandede byer.

Det er godt for produktiviteten. Det er godt for den sociale mobilitet. Det er to af konklusionerne i en ny rapport fra Copenhagen Economics, som i dag blev offentliggjort på BL's forvaltningskonference i Nyborg. Copenhagen Economics regnes for at være Nordens førende samfundsøkonomiske konsulenthus, og i rapporten kan man også læse, hvordan man i udlandet også har stor fokus på at skabe blandede byer, samt at tendensen i Danmark lige nu er, at danske byer bliver mindre og mindre blandede.

Det var den ene af rapportens tre forfattere, økonom Tine Jeppesen, som præsenterede hovedkonklusionerne fra rapporten, og som forklarede, hvordan den blandede by på flere forskellige måder kan bidrage til at øge produktiviteten i samfundet. Byerne tiltrækker videnstunge virksomheder, men også denne type virksomheder har brug for medarbejdere til støtte- og servicefunktioner i virksomhederne. Men har denne gruppe medarbejdere ikke råd til at bo tæt på virksomheden, vil det reducere arbejdsudbuddet og presse lønningerne – samt øge pendlingen i byen.

Det samme gælder på det offentlige arbejdsmarked: Kan en brandmand og en pædagog ikke tilsammen have råd til at bo i byen, vil det også presse lønningerne for de offentligt ansatte, hvis de skal kompenseres for et dyrt boligmarked i byerne. Og endelig kan det også dokumenteres, at folk på kanten af arbejdsmarkedet kan komme hurtigere i arbejde i blandede byområder.

Rapporten fra Copenhagen Economics gennemgår også forskning, som dokumenterer, hvordan dét, at folk med forskellig uddannelsesmæssig og økonomisk baggrund bor tæt på hinanden, kan betyde en højere social mobilitet. Blandt andet klarer børn fra lavindkomstfamilier sig bedre i blandede byområder, og læringen bliver bedre for de svageste elever i grundskolen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste