01. SEP. 2015 KL. 00:00

Indblik: Om oldekoller og holdninger til alderdommens bolig

seniorbofã-llesskab12.jpg

Alex Tran

Over to millioner danskere er over 50 år. De vil noget med deres liv – en del af dem søger et liv i mere forpligtende nabofællesskaber end det, de kan opnå i en traditionel opgang eller på villavejen.

6-7.000 har allerede taget skridtet og bor i et af de 2-300 ”oldekoller”, der er etableret, siden de to første blev dannet i 1987. De er blandt de heldige, for efterspørgslen er stor.

Opinionsinstituttet A&B Analyse har for Boligen gennemført en undersøgelse, der viser, at 76,7 procent af befolkningen kan forestille sig at flytte i et bofællesskab, når de bliver ældre… Et bofællesskab, hvor de vel at mærke har egen bolig, men mulighed for at vælge blandede aktiviteter og fællesskaber med de jævnaldrende naboer til. Udbyderne af bofællesskaberne for ældre kan da også meddele, at efterspørgslen er stor.

En af årsagerne er, at folk simpelt hen ikke flytter igen, når de er blevet en del af et fællesskab med fællesmiddage, avisbytning, kulturoplevelser, tryghed, venskab og eftermiddagskaffe flere gange om ugen. Og beboerne bliver gamle i fællesskaberne.

Boligen har flere gange besøgt nyetablerede seniorbofællesskaber. Blandt andet besøgte vi i 2003 Kastaniegården i Odense. Nu er vi vendt tilbage for at se, om livet har formet sig, som de dengang forventningsfulde beboere forestillede sig. Halvdelen af beboerne er de samme som dengang – og der er masser af livsglæde og aktivitet.

Red.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste