01. SEP. 2015 KL. 00:00

Indblik: Om oldekoller og holdninger til alderdommens bolig

seniorbofã-llesskab12.jpg

Alex Tran

Over to millioner danskere er over 50 år. De vil noget med deres liv – en del af dem søger et liv i mere forpligtende nabofællesskaber end det, de kan opnå i en traditionel opgang eller på villavejen.

6-7.000 har allerede taget skridtet og bor i et af de 2-300 ”oldekoller”, der er etableret, siden de to første blev dannet i 1987. De er blandt de heldige, for efterspørgslen er stor.

Opinionsinstituttet A&B Analyse har for Boligen gennemført en undersøgelse, der viser, at 76,7 procent af befolkningen kan forestille sig at flytte i et bofællesskab, når de bliver ældre… Et bofællesskab, hvor de vel at mærke har egen bolig, men mulighed for at vælge blandede aktiviteter og fællesskaber med de jævnaldrende naboer til. Udbyderne af bofællesskaberne for ældre kan da også meddele, at efterspørgslen er stor.

En af årsagerne er, at folk simpelt hen ikke flytter igen, når de er blevet en del af et fællesskab med fællesmiddage, avisbytning, kulturoplevelser, tryghed, venskab og eftermiddagskaffe flere gange om ugen. Og beboerne bliver gamle i fællesskaberne.

Boligen har flere gange besøgt nyetablerede seniorbofællesskaber. Blandt andet besøgte vi i 2003 Kastaniegården i Odense. Nu er vi vendt tilbage for at se, om livet har formet sig, som de dengang forventningsfulde beboere forestillede sig. Halvdelen af beboerne er de samme som dengang – og der er masser af livsglæde og aktivitet.

Red.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2726 )

0

Læseliste