19. NOV. 2015 KL. 00:00

Tid til at søge tilbud udenlands?

Selv om kun ganske få almene projekter indgår i sagen om byggekartellet, kalder KAB’s byggedirektør den for et ”wake up-call”.

agen om det storkøbenhavnske byggekartel har været et ”wake up-call” for alle, der beskæftiger sig med udbud, fastslår byggedirektør Rolf Andersson, administrationsselskabet KAB.

Sagen får ham til at stille spørgsmålstegn ved, om Danmark efterhånden ikke er blevet for lille et sprogområde at afgrænse sit udbud til.

”Hvad kunne det betyde at gå uden for landets grænser?” spørger han.

KAB er én af bare to almene bygherrer, der optræder som ofre i de 67 forhold i den samlede opgørelse over kartellet, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ne­top har offentliggjort. Den anden er Baldersbo i Ballerup.

”Vi har ikke mulighed for at tjekke, om folk snakker sammen før licitationer. Men hvis de holder sig væsentligt under budgettet, må vi gå udfra, at konkurrencen virker,”

Søren B. Christiansen, Direktør, Baldersbo.

Rolf Andersson betegner det som en tilfældighed, at KAB er kommet på offerlisten. 

Han mener, selskabet blev offer, da det var bygherre på en genbrugsplads i Tingbjerg-Utterslevhuse i København, som blev oprettet i et samarbejde imellem kommunen, fsb og KAB-administrerede SAB. Det firma, som fik entreprisen, betalte tre andre virksomheder for at afgive dyrere tilbud. Efter licitationen måtte budgettet på genbrugspladsen forhøjes med tre millioner kroner.

Det er svært at bevise den slags forløb, fastslår Rolf Andersson. I dette tilfælde var det kun muligt, fordi en af de implicerede talte over sig. Firmaet har siden modtaget en bøde på 2,2 millioner kroner for dette og 13 andre forhold. 

Dyr licitation aflyst
Hos Baldersbo nåede byggekartellet ikke at fordyre det pågældende projekt.

Det drejede sig om et plejecenter i samarbejde med Ballerup Kommune. Den første licitation blev aflyst, da buddene lå langt over budgettet. Siden viste det sig, at to firmaer havde koordineret deres priser. Det ene firma har betalt en bøde på 10 millioner kroner for dette og 11 andre forhold. Det andet firma har betalt én million kroner alene for dette forhold. Siden blev der gennemført et helt andet projekt.

Direktør Søren B. Christiansen, Baldersbo, har ikke indtryk af, at boligselskabet har været udsat for aftalte priser ved andre projekter.

”Vi har ikke mulighed for at tjekke, om folk snakker sammen før licitationer. Men hvis de holder sig væsentligt under budgettet, må vi gå udfra, at konkurrencen virker,” udtaler Søren B. Christiansen.

22 medlemmer af byggekartellet har indtil nu betalt i alt 28 millioner kroner i bøder.

Kartelfirmaer involveret i 1.590 almene boliger
Seks af de firmaer, der har måttet betale bøde i kartelsagen, har i årene 1998-2012 været involveret i opførelsen af 1.590 almene boliger. Dog uden at have givet anledning til mistanke i denne forbindelse.

De pågældende firmaer kan findes ved et krydstjek imellem bødelisten på Konkurrence- og Forbrugsstyrelsens hjemmeside og oversigten over byggeriets parter på Byggeskadefondens hjemmeside. En tredjedel af boligerne har kommuner og regioner som bygherrer. Resten er primært opført af almene boligselskaber.

Boligen nr. 12 - 2015

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1930 )

0

Læseliste