28. DEC. 2015 KL. 00:00

Kun marginale tab for kommuner på almene boliger

Inden for de seneste mange år har kommuner været nødt til at indfri garantier for under 19 millioner kroner.

”Tilsagn til alment boligbyggeri. Uha, nej. Kommunen risikerer at miste en masse penge, fordi den skal garantere for lån.”

Udsagn af den slags har lydt de seneste par år fra kommunalpolitikere rundt i landet. Ordene er faldet, når de har hørt om almene boligbyggerier, der er kommet på tvangsauktion eller er gået konkurs.

Men ser man på de seneste år, er det marginalt, hvad kommunerne har tabt på almene boliger i denne sammenhæng. En opgørelse fra Landsbyggefonden viser, at der er registreret otte sager med i alt 100 boliger, hvor kommuner har måttet punge ud for lånegarantier. Kommunernes samlede tab udgør ifølge teoretiske beregninger 18.773.000 kroner. 

Primært udkantsfænomen
Stort set alle otte sager drejer sig om boliger i udkantsområder, hvor der ofte er tilbagegang i befolkningstallet. 

Dette gælder særligt sagerne fra Struer, Thisted, Mariagerfjord og Aabenraa kommuner. Hos førstnævnte drejer det sig eksempelvis om boliger i Thyholm, den del af kommunen der ligger nord for Limfjorden. Ganske tæt herved ligger boligerne i sagen fra Thisted Kommune. Boligerne i sagerne fra Mariagerfjord og Aabenraa kommuner ligger i områder langt fra byer.

Sagen fra Samsø drejer sig om boliger på en tidligere folkeskole. Afdelingen kom på tvangsauktion efter en årrække med dårligt samarbejde mellem skiftende forretningsførerselskaber og lokale beboerdemokrater. Nu ejes bebyggelsen af Brattingsborg Gods, mens den tidligere ejer, Samsø Ældreboligselskab, ikke mere eksisterer.

Sagen fra Vordingborg udspringer sig af, at byen har mistet uddannelsesinstitutioner, hvorfor det var svært at udleje de Ungdomsboliger, der var tale om  Den tidligere almene boligafdeling tilhører nu University College Sjælland.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste