24. JUN. 2020 KL. 10:55

Renoveringer: Se hvem der kommer først i gang

bl_randers_dsc_2931.jpg

Modelfoto. Størstedelen af afdelingerne på ventelisten har energimærke A, B, C og D. Deres renoveringer bliver sat i gang i 2020.

Boligafdelinger på ventelisten i Landsbyggefonden får nu en ekstraordinær mulighed for at tilføje grønne tiltag til de renoveringer, der allerede er godkendt.

"Vi vil nok se boligorganisationer foreslå grønne tiltag, der ikke var råd til før," siger Birger R. Kristensen, sekretariatschef, Landsbyggefonden.

Rundt om i hele landet får boligafdelinger på ventelisten i Landsbyggefonden nu en ekstraordinær mulighed for at tilføje grønne tiltag til de renoveringer, der allerede er godkendt. Det er en del af den boligaftale som et bredt flertal i Folketinget vedtog i maj. Her besluttede politikerne, at hele køen i Landsbyggefonden skal afvikles, og at den enkelte boligorganisation skal gennemføre en grøn screening af projektet, før det sættes i gang.

Landsbyggefonden har nu lagt en vejledning og et digitalt skema klar på sin hjemmeside, så boligorganisationerne kan udføre den grønne screening og foreslå ekstra tiltag, der mindsker byggeriets klimabelastning.

”Jeg vil tro, at afdelingerne vil gå meget kontant efter de direkte energibesparende foranstaltninger. Der kommer sandsynligvis mere isolering, mere udskiftning af forskellige former for installationer, flere VE-anlæg for eksempel til solceller og udskiftning af vinduer. Altså, sådan nogle ret basale og effektive energibesparende foranstaltninger,” siger Birger K. Kristensen, sekretariatschef i Landsbyggefonden.

Læs også: Renoveringer i 2020 vedtaget

Afdelinger med højeste energimærker starter i år

Størstedelen af afdelingerne på ventelisten har energimærke A, B, C og D. Deres renoveringer bliver sat i gang i 2020, når den grønne screening og de sædvanlige procedurer er godkendt i beliggenhedskommunen og Landsbyggefonden. Resten af afdelingerne har ringere eller slet ingen energimærker, og de skal udover screeningen gennemføre en mere vidtgående grøn revurdering. Den del af køen skal afvikles i 2021

Mange boligorganisationer har allerede arbejdet med energibesparende tiltag i forbindelse med deres arbejde med helhedsplan og renoveringssag, blandt andet fordi det kan være med til at holde beboernes samlede boudgifter nede, ifølge Birger R. Kristensen.

”Jeg tror, at vi vil gense nogle af de forslag, de allerede har overvejet på et tidligere tidspunkt, og som der måske ikke har været råd til. Måske vil nogle af boligorganisationerne gerne gennemføre dem med denne her mulighed,” siger han.

Tiltag kan hæve afdelingers energimærke

De grønne tiltag må højst gøre den samlede renovering 5 procent dyrere. Boligorganisationens energikonsulent foretager en totaløkonomisk beregning af det samlede projekt, blandt andet i forhold til, om tiltagene medfører et højere energimærke.

”Der er flere muligheder i det. Det kan for eksempel være man laver en anderledes konstruktion på facaden, som så betyder, at nogle af de udgifter, man havde regnet med til den oprindelige og mindre løsning, udgår,” siger Birger R. Kristensen.

”Man skal selvfølgelig tænke på, hvilke vedvarende vedligeholdelsesudgifter og udfordringer, man måske skaber i afdelingen med de ændringer, som man laver,” tilføjer han.

Det er certificerede energikonsulenter, der skal stå for energiberegningerne bag de grønne tiltag.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste