22. JAN. 2020 KL. 13:24

Krav om almene boliger ved fortætning

20190110-163132-l_29mb_2.jpg

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen, Jette Gottlieb og Victoria Veslasques stiller beslutningsforslag, der kan give kommunerne mulighed for at kræve almene boliger ved byfortætning. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Enhedslistens beslutningsforslag om kommunal ret til at kræve 33 procent almene boliger ved fortætning læner sig op ad det, regeringen allerede har forpligtet sig til i regeringsgrundlaget.

Enhedslisten stiller i Folketinget forslag om, at det skal være muligt for kommunerne at stille krav om opførelse af almene boliger i forbindelse med fortætning af byerne.

I februar 2015 vedtog Folketinget en ændring af planloven, som giver kommunerne mulighed for at kræve, at 25 procent af boligerne i forbindelse med nybygning af byområder skal være almene.

”Det var et skridt på vejen. Men det forslår ikke. Kommunerne har i den eksisterende planlov ikke ret til at kræve opførelse af almene boliger, når det drejer sig om fortætning af allerede eksisterende byområder,” siger Søren Egge Rasmussen, der er boligpolitisk ordfører for Enhedslisten.

Fra 25 til 33 procent

Enhedslistens beslutningsforslag giver kommunen ret til at kræve, at 33 procent af boligerne i forbindelse med et fortætningsprojekt i et eksisterende boligområde skal være almene.

”Vi har i forbindelse med forslaget øget de 25 procent, der kan kræves i den eksisterende planlov til 33 procent,” siger Søren Egge Rasmussen.

”Det har vi gjort, fordi regeringen og støttepartierne i forbindelse med underskrivelsen af regeringsgrundlaget forpligtede sig til at arbejde for, at de 25 procent alment byggeri, planloven i dag giver kommunerne ret til at kræve i forbindelse med etablering af nye byområder, skal hæves til 33 procent,” forklarer han.

Enhedslisten fremsatte forslaget den 16. januar som et såkaldt beslutningsforslag. Ved en eventuel vedtagelse er det ikke lov. Til gengæld vil regeringen, hvis forslaget vedtages, være forpligtet til at udarbejde og fremsætte de nødvendige lovforslag, som realiserer det besluttede, inden udgangen af 2020.  

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste