;

Foto: Baggrunden for succesen i Høje Kolstrup er blandt andet, at indsatsen med at skaffe folk i arbejde er flyttet fra det lokale jobcenter ud i det almene boligområde. Foto: Ritzau Scanpix / Ida Guldbæk Arentsen.

Foto: Baggrunden for succesen i Høje Kolstrup er blandt andet, at indsatsen med at skaffe folk i arbejde er flyttet fra det lokale jobcenter ud i det almene boligområde. Foto: Ritzau Scanpix / Ida Guldbæk Arentsen.

Høje Kolstrup vinder på fremskudt indsats

20. jan 2020

Bydelen Høje Kolstrup i Aabenraa opfylder ikke længere nogen af kriterierne til regeringens såkaldte ghettoliste.

 

De boligsociale indsatser i Høje Kolstrup har virket, og det almene boligområde i Aabenraa er helt ude af regeringens ghettolister og listen over udsatte boligområder.

 

Det skyldes blandt andet, at det er lykkedes at vende kurven for andelen af beboere, som lever på offentlig forsørgelse. Siden 2017 er den andel dykket fra 45,4 i 2017 til 37,3 procent i 2018.

 

Lokal jobguide virker

Arbejdet med at få flere i arbejde er blandt andet blevet til via en fremskudt jobindsats, hvor en kommunal jobguide og coach har været placeret lokalt i boligområdet og på den måde været tættere på beboerne.

 

Den succesfulde fremskudte jobindsats er betalt af Aabenraa Kommune, boligorganisationen Salus (som administrerer Kolstrup Boligforening) og Landsbyggefonden.

 

Ove Stahl Schmidt, formand for Kolstrup Boligforening siger til JydskeVestkysten:

 

”Den gode udvikling er et resultat af et tæt samarbejde gennem mange år mellem afdelingsbestyrelser, viceværter, beboerambassadører og kommunen. Det glæder mig, at det har givet pote.”

 

Også Thomas Andresen, som er borgmester i Aabenraa, er indstillet på, at skal Høje Kolstrup fortsat holde sig uden for ”ghettolisten”, skal indsatsen fortsætte. Tallene viser nemlig, at selvom de er ude alle ”ghettolisten”, så ligger de stadig tæt på flere af kriterierne.

 

Renovering skaber arbejdspladser

Kolstrup Boligforening har været igennem en renovering af flere boligblokke og har bygget nogle etageboliger om til rækkehuse. De nyrenoverede boliger skal gøre det mere attraktivt at bo på Høje Kolstrup i Aabenraa.

 

I forbindelse med renoveringen af de almene boligblokke indgik boligforeningen en aftale med entreprenøren om, at de skulle ansætte ledige fra lokalområdet til arbejdet. På den måde

 

Beboerambassadører

Udover jobindsatsen har Kolstrup Boligforening fået en gruppe frivillige beboerambassadører, der hjælper boligforeningen med flere praktiske opgaver. De fremviser blandt andet lejlighederne til nye tilflyttere og besvarer de spørgsmål, de nye beboere måtte have.  

 

Fordelen ved beboerambassadører er, at de står til rådighed uden for normal arbejdstid på ejendomskontorerne.

 

”Det er folk fra afdelingsbestyrelserne, der fungerer som ambassadører. Viceværterne tager jo hjem klokken 15.30, men ambassadørerne kan man få fat i døgnet rundt,” forklarer Ove Stahl Schmidt til JydskeVestkysten.

 

Økonomiudvalget i Aabenraa Kommune har nu forlænget den boligsociale indsats i bydelen indtil udgangen af 2021.

 

FAKTA

Høje Kolstrup, Aabenraa:

 

  • Andelen af indvandrere og efterkommere: 34,2 procent (>50 procent).
  • Andelen af 18-64-årige uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse: 37,3 procent (>40 procent)
  • Andel dømte blandt beboere over 18 år: 1,03 procent (>2,70 procent)
  • Andelen af beboere mellem 30 og 50 år, der kun har en grunduddannelse: 57,2 procent (>60 procent)
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst: 69 procent (<55 procent af bruttoindkomsten i hele regionen)

 

Tallene i parentes er kriterieværdierne, et flertal i Folketinget har vedtaget, for de kriterier, der kan bringe almene boligområder på regeringens lister over udsatte boligområder og ”ghettoer”.

 

Som det fremgår af tallene, opfylder Høje Kolstrup ikke længere nogen af kriterierne.

Læs mere