;

Foto: Carsten Andersen. Regeringen har ikke kunnet samle en bred aftale bag en ændring af boligreguleringsloven – det såkaldte Blackstone-indgreb.

Foto: Carsten Andersen. Regeringen har ikke kunnet samle en bred aftale bag en ændring af boligreguleringsloven – det såkaldte Blackstone-indgreb.

Forhandlingerne om Blackstone-indgreb er brudt sammen

29. jan 2020

Det lykkedes ikke Regeringen at lande en aftale om et indgreb på det danske lejeboligmarked. Måneders forhandlinger er dermed brudt sammen. Radikale og blå blok vil nu lave lejeindgreb uden om regeringen.

Efter flere måneders forhandlinger om en politisk aftale, der skal stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, har boligminister Kaare Dybvad Bek valgt at indstille forhandlingerne. Det skriver Boligministeriet i en pressemeddelse. 

”Det er en dårlig dag for dem, der bor i de billige boliger,” siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S) på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet onsdag formiddag:

”Regeringen har haft en klar ambition om at sætte en stopper for internationale kapitalfonde og kortsigtede spekulanter på det danske boligmarked. Men jeg må konstatere, at der ikke er opbakning i Folketinget,” siger boligminister Kaare Dybvad Bek.


Karensperioden vedblev et stridspunkt

Forhandlingernes helt store stridspunkt har handlet om det såkaldte spekulantstop, der skulle ramme de mest kortsigtede investorer. Her har regeringen foreslået at indføre en karensperiode på syv år, før en udlejer kan hæve huslejen efter reglerne om en § 5, stk. 2-modernisering.

"Der var ikke et flertal for karensperioden," siger Mette Dencker, boligordfører for DF, til EjendomsWatch.

Det politiske forløb begyndte efter at den amerikanske kapitalfond Blackstone købte stort op i København. Men det har været svært for boligministeren at samle et flertal for måden at sætte foden ned over for boligspekulanter som Blackstone uden at ramme værdien på andelsboliger.

De blå partier er bekymrede for andelsboligejerne og de røde partier bekymrede for høje huslejestigninger og kortsigtede investorer – såsom den amerikanske kapitalfond Blackstone.

"I dag har vi forhandlet i tre måneder, og der er blevet stillet 116 opklarende spørgsmål. Men konklusionen er for nuværende, at vi ikke kan indføre en aftale, der løser den opgave, jeg har fået, i forhold til at sætte ind over for de kortsigtede investorer," siger Kaare Dybvad og slår fast:

"Forhandlingerne er brudt sammen. Der er ikke en vilje til at se på at stoppe de kortsigtede investorer. Det er jeg superærgerlig over," siger Kaare Dybvad (S) til Berlingske.

Blåt flertal udenom regeringen

Efter at forhandlingerne bredt i Folketinget om et indgreb mod spekulation i lejeboliger brød sammen gik Radikale Venstre og partierne i blå blok sammen og forhandlede videre uden om regeringen.

Det oplyste flere af partierne, blandt andre Det Konservative Folkeparti, i en fælles pressemeddelelse. Fokus er, at det danske lejeboligmarked skal styrkes til fordel for lejerne, lyder det.

Regeringens forslag

• Spekulantstop: Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå syv år, før lejefastsættelse må ske.

• Huslejebremse: Lejen vil fremover ikke kunne fastsættes væsentligt over det lejedes værdi (i praksis op til 10 procent over), men vil fremover alene kunne fastsættes til maksimalt det lejedes værdi.

• Grønt energikrav: Der indføres et skærpet grønt energikrav, så ejendommen skal være bragt op på energiklasse C eller med to energiklasser, før § 5, stk. 2, kan finde anvendelse.

• Huslejenævn: Regeringen har spillet ud med en række forslag til en styrkelse af huslejenævnene.

• Andelsboliger: Karensperioden på syv år skal ikke gælde, hvis en andelsboligforening omdannes til udlejningsejendom. Det betyder, at andelsboliger ved vurderinger friholdes fra værditabet som følge af karensperioden.

Kilde: Ritzau og Transport- og Boligministeriet.