03. FEB. 2020 KL. 10:18

Sandwichelementer holder prisen nede på huslejen i "Danmarks billigste nybyggeri"

sunds-energiselvforsynende-boliger-taet-paa-790x500px-til-slider-website.png

Fællesbo. I Sunds ved Herning har FÆLLESBO opført 26 nye almene boliger, som har Danmarks laveste totalhusleje på nybyggeri. Et nytænkende projekt, hvor der gennemsnitligt produceres mere energi, end der forbruges – primært pga. solceller og stor batteripakke.

I marts sidste år bebudede det almene boligselskab Fællesbo i Herning, at de snart ville være færdigt med en række almene boliger, som ville få ”Danmarks laveste husleje i nybyggeri.”  De boliger, som ligger i Sunds lige udenfor Herning, åbnede som planlagt i juni 2019. Og indtil videre er beboerne yderst tilfredse.

”Vi har haft nogle møder med beboerne derude, og de har tilkendegivet stor tilfredshed med at bo i boligerne,” siger Jan Kjeldsen, byggechef i Fællesbo.

Boligerne er bygget i nogle nyskabende såkaldte ”sandwichelementer”, som med meget tynde vægge er i stand til at isolere mod den danske vinterkulde. Den nye isoleringsform gjorde hele byggeriet billigere, men med den fulgte også en række udfordringer.

Varmepumper og godt indeklima

En af de udfordringer, som de tynde vægge og den nyskabende isoleringsform medbragte, skyldtes en anderledes opvarmningsmetode. Hvor de fleste boliger i Danmark opvarmes af radiatorer, sker det i de nye boliger i Sunds nemlig med varmepumper. Og hvilken effekt det har på boligernes indeklima, var noget af det, Fællesbo var allermest nysgerrige på at finde ud af.

”Vi var selvfølgelig spændte på, hvordan indeklimaet i boligerne ville være, men beboerne har ikke tilkendegivet, at der har været problemer overhovedet. Det er jo en ny måde at bygge boliger på, så det var da noget, vi var opmærksomme på,” siger Jan Kjeldsen.

Varmepumperne har derudover også virket efter hensigten, forsikrer Jan Kjeldsen.

”Det har ikke været koldt overhovedet, nej. Tværtimod tror jeg, at nogle synes, det var lidt for varmt i sommers, da vejret var godt. Men det er jo et problem, som vi alle sammen kan have i vores boliger,” siger han.


Snydt af solen

Men selvom vejret var varmt, da boligernes nye beboere flyttede ind, har solen siden svigtet lidt. Solcellerne på boligernes tage har i løbet af efteråret og vinteren derfor ikke produceret helt så meget strøm, som Fællesbo havde forventet, og boligerne har derfor ikke været helt så billige at bo i, som de kunne have været. Det viser tal, som Fællesbo for nylig har analyseret.

”Vi er ligesom den øvrige del af den danske befolkning blevet snydt rent solskinsmæssigt. Afdelingen har derfor været nødt til at købe mere strøm fra elnettet, end vi havde forventet. Hvad det konkret kommer til at betyde for prisen, ved vi ikke endnu,” siger Jan Kjeldsen.

Den forøgede elpris kan også skyldes, at beboerne endnu ikke har lært at bruge strømmen optimalt, fortæller Jan Kjeldsen. Men når de lærer det, og når solen dukker op igen, bør forsyningsprisen blive ligeså billig som annonceret, forsikrer han.


Billig husleje til dem, der har det svært

En af de vigtigste grunde til, at Fællesbo besluttede at eksperimentere med det billige byggeri, var, at de gerne ville kunne tilbyde billige boliger til nogle af de borgere, som har sværest ved at få økonomien til at hænge sammen. Beboerne i de nye boliger i Sunds er dog ikke anvist af kommunen, så i hvor høj grad de har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, ved Jan Kjeldsen ikke.

I et andet byggeri i den vestlige del af Herning, vil kommunen til gengæld få anvisningsret på 16 boliger på 40 kvadratmeter. Og i det byggeri, som bliver færdig til sommer, er grundprisen og dermed huslejen endda billigere end i Sunds.

”De boliger er helt målrettet lavet til en gruppe borgere, som har det rigtig svært. Der vil halvdelen af de mindste boliger have anvisningsret, så vi kan få mange ind, men så der også bliver en god blanding med dem, der kommer fra almindelig venteliste.”

Selvom Fællesbo har været vældig glade for de nye ”sandwichelementer” og den billige husleje, som de muliggør, så er der ikke flere på tegnebrættet i de næste fire år. Det skyldes ganske simpelt, at der i øjeblikket ikke er planer om flere almene boliger i Herning Kommune. Men skulle boligselskaber i andre kommuner være interesseret i at prøve dem, vil Jan Kjeldsen anbefale dem varmt.

”Vi ser stort potentiale i denne byggeform. På baggrund af vores erfaringer, kan jeg ikke se andet, end at det må være fremtiden. Den måde, man udnytter energien på, er ikke bare billig, den er også god for klimaet. Boligerne bruger meget lidt CO2, både i selve forbruget men også i anskaffelsen af materialerne,” siger Jan Kjeldsen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste