11. FEB. 2020 KL. 13:29
Kim skaffer jobs til beboerne
11. FEB. 2020 KL. 13:29
Jobguiden på Høje Kolstrup i Aabenraa finder 85 procent af jobs til beboere hos private virksomheder i Sønderjylland.
Laila D. Holm trækker elcyklen ud af kælderen i det etagebyggeri, hvor hun bor, i det almene boligområde Høje Kolstrup i Aabenraa. Hun skal på arbejde. Hendes vagt starter klokken 15:00 på uddannelsesinstitutionen VUC Syd, hvor hun gør rent. Hun er en af de 150 beboere i Høje Kolstrup, der har fået hjælp til at finde et arbejde af den boligsociale jobguide i området. Inden da var hun på kontanthjælp og søgte mange jobs uden held.
Laila har stadig kontakt med jobguiden.
”Det var aldrig min stærke side at skrive ansøgninger,” fortæller hun.
Jobguiden Kim Skovbo Winther indkaldte hende til samtale. Efter et par lange snakke startede hun i virksomhedspraktik med natrengøring på et hotel.
Praktikken førte til, at han ringede med tilbud om en jobsamtale ved VUC Syd.
”Kim fortalte, at jeg skulle forberede mig til samtalen ved at læse om VUC Syd på nettet,” fortæller Laila D. Holm.
Det gjorde hun, og den viden fik hun brug for til samtalen. Hun fik jobbet, som hun er meget glad for. For nylig overraskede hendes kolleger med flag og kage på hendes 50 års fødselsdag.
Lys på bordet og kaffe på kanden
Mens Laila D. Holm cykler på arbejde, sørger jobguide Kim Skovbo Winther for kaffe på kanden og levende lys på bordene i den lejlighed, hvor den boligsociale indsats Netværksbasen holder til. Han er udstationeret fra Jobcenter Aabenraa og kan indkalde alle ledige til samtale, men denne eftermiddag er der åben rådgivning. Der sidder et par stykker i sofaen og venter.
”Jeg arbejder med at danne relationer til beboerne og fortæller dem, at jeg varetager alle deres problemstillinger. Det kan være sygdom, opholdstilladelser, misbrug, godkendelse af udenlandske uddannelser og meget andet. Jeg står stort set altid til rådighed, også om lørdagen,” siger Kim Skovbo Winther.
Han tager gerne med til jobsamtale, hvis beboeren for eksempel er ordblind eller har svært ved dansk.
”Hvis det kun handler om at finde et job, så leder jeg i mit netværk og matcher med en arbejdsgiver,” siger han.
Siden starten af den boligsociale helhedsplan i juli 2016 har han skaffet 150 ordinære jobs til beboerne, 178 virksomhedspraktikker og 20 løntilskudsjob.
Der er mange solstrålehistorier imellem. For eksempel skomageren fra Afghanistan, der i dag er autopolstrer i Padborg, eller de mange, der kommer ud på lokale virksomheder som fødevareproducenten Danish Crown eller transportvirksomheden Meldgaard og Abena, der producerer sundhedspleje.
Kim Skovbo Winther finder omkring 85 procent af jobbene i private virksomheder i Sønderjylland.
Sanne Pedersen, leder af den boligsociale indsats på Høje Kolstrup
Ikke raketvidenskab
Når beboere har problemer ud over ledighed, involverer Kim Skovbo Winther sine to kolleger i den boligsociale indsats: en sagsbehandler fra jobcenteret og en social vicevært fra den kommunale socialpsykiatri. Det lille team kan rydde mange barrierer for beskæftigelse af vejen, fortæller Sanne Pedersen, leder af den boligsociale indsats på Høje Kolstrup.
”De fleste af de beboere, som jobguiden er i kontakt med, har også andre udfordringer,” siger Sanne Pedersen.
”Den sociale vicevært kan sende en beboer videre til udredning i psykiatrien, eller hvis der er noget i familien, handler det om familieafdelingen,” siger hun.
”Bagefter kan de fleste komme i arbejde. Det er ikke raketvidenskab, men det virker,” siger Sanne Pedersen.
Det virker så godt, at Høje Kolstrup i 2018 forlod listen over udsatte boligområder, der hvert år offentliggøres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Andelen af beboere udenfor arbejdsmarkedet er faldet med 7 procent siden 2016.
Ville stadig rende rundt på jobcenteret
På Jobcenter Aabenraa fortæller kontorleder Nikolaj Stage Jensen, at den boligsociale jobguide møder borgerne på en mere håndholdt måde end jobcenteret, og det giver gode resultater. Det betyder meget for borgernes motivation, at de har jobguiden i boligområdet.
”Vores vurdering er, at indsatsen har fået nogen i arbejde som vi ellers ikke ville have fået ud af systemet og som stadig ville rende rundt på jobcenteret,” siger Nikolaj Stage Jensen.
”Vi har rigtigt mange borgere på Høje Kolstrup, der har vanskeligheder. Hvis indsatsen ophører, vil jeg vurdere, at tallene falder den forkerte vej igen,” siger han.
Selina Regina Nielsen søger job som socialrådgiver.
Vil gerne flytte efter et job
Det er ved at blive mørkt på Høje Kolstrup, hvor det er blevet beboer Selina Regina Nielsens tur til at få hjælp af jobguiden. Hun blev uddannet som socialrådgiver i juni 2019, men har endnu ikke fået job som socialrådgiver. Hun arbejder deltid som sosu-assistent og modtager supplerende dagpenge. Kim
Skovbo Winther kigger nærmere på hendes cv.
”Du skal komme med eksempler på dine resultater fra din praktiktid. Har du nogle?”
”Ja, jeg har blandt andet hjulpet en psykisk syg, så han langt bedre kan klare sig selv,” fortæller Selina Regina Nielsen.
”Du skal også skrive, at du er flytbar,” siger han.
Selina Regina Nielsen vil gerne flytte efter et job. De aftaler, at hun skal sende en af sine ansøgninger til ham, og så vil han prøve at finde en praktik som socialrådgiver til hende.
Sofaen er tømt. Jobguiden lukker og slukker for i dag.
Om skribenten