29. APR. 2020 KL. 00:00

100 nye billige boliger åbner i dag

billederapotekerhaven-10.jpg

Holger Svend Anderson. "Man vil jo sige, at vi bare lejer boliger ud. Men gør vi jo ikke ’bare’. Vi vil gerne skabe rum for liv og tager den opgave helt alvorligt," siger Lis Franciska Jensen, chefkonsulent i Lejerbo Holbæk.

Et helt nyt boligområde har i dag indflytning for 100 beboere i Holbæk. Det er kulminationen på otte års arbejde med billige boliger til dem der har allermest brug for det. ”Det her bliver et gennemtænkt, blandet boligområde,” lyder det fra Lejerbo Holbæk.


Se billeder og video fra området her.

Med det sunde - og nærmest helende navn - står Apotekerhaven i dag klar til indflytning. Et splinternyt boligområde i fire klynger, centralt placeret i en grøn kile i Holbæk med få minutter på cykel til centrum.

Det er i dag at Lejerbo Holbæk og Holbæk Kommune uddeler nøglerne til de i alt 100 nye lejligheder. Og når dagen er omme, så er en ny boligafdeling fyldt op og samtidig kulminationen på et samarbejde mellem Lejerbo Holbæk og Holbæk Kommune, som har været i gang siden 2012.

Apotekerhaven er et helt konkret eksempel på Lejerbos egen mission om at skabe områder med  ’rum for liv’. De nye boliger, som åbner i dag, kaldes STARTBO-familieboliger og tiltænkt de mennesker, der er på de laveste offentlige ydelser. Kommunen har selv 100% anvisningsret og skal løbende sikre en ’hensigtsmæssig’ beboersammensætning.

”Vi er ikke bare glade for det her, vi er virkelig stolte af det her projekt. Byggeriet er godt og samarbejdsaftalen med Holbæk Kommune er unik. Den sikrer rolle og ansvarsfordeling og er med til at sørge for, at de mennesker, der kommer til at bo her også får den støtte der er behov for,” siger Mariane Toft-Dallgaard, der er forretningsfører i Lejerbo Holbæk.


En blandet bydel helt fra begyndelsen

De sidste ting er lige nu ved at blive gjort klar til indflytningen i Apotekerhaven.

Enggræsset er så småt begyndt at pible frem i de store bede og en kunstner fra Odsherred arbejder på et lille springvand. Det er Nykredits Kunstfond, der af sig selv har ønsket at støtte området med kunst. Og boligerne er helt klar til indflytning; Med varme i gulvet, solceller på taget, skifer-fliser som beklædning, energivenlige tiltag og lyse rum med udsigt til den syregrønne forårsnatur.

”Er her ikke pænt,” spørger Mariane Toft-Dallgaard, mens vi går forbi Fælleshuset og legepladsen, som ligger i begyndelsen af boligområdet, som er inddelt i fire klynger med 1-, 2- og 3-værelses lejligheder til en startpris på godt 3.000 kroner.


Fællesstøtte er sikkerhedsnettet

Når de 100 beboere flytter ind er det mange forskellige mennesker, der åbner de nye døre. Unge, ældre, børnefamilier, enlige, folk på overførselsindkomst, folk i job. De 100 boliger i Apotekerhaven og yderligere 54 nye boliger længere inde i byen er bygget for at afhjælpe det boligsociale behov i kommunen - og bliver i den grad en blandet bydel.

”Der er lagt et stort arbejde i at lave en hensigtsmæssig blanding af borgerne. Hvis vi havde en boligsocial helhedsplan, så havde vi jo et team, der stod for det boligsociale, men her er det kommunen. Vi kalder det fællesstøtte og betyder at et par medarbejdere fra kommunen tre gange om ugen vil være til stede i fælleshuset og i området. De vil støtte beboerne herude og hjælpe med initiativer som økonomisk rådgivning og sundhed og forsøge at løse problemer i opløbet,” siger Lis Franciska Jensen, der er chefkonsulent i Lejerbo Holbæk og har været en af drivkrafterne bag samarbejdsaftalen.

Kommune og boligselskab i tæt parløb

Ideen om de 100 boliger blev i 2012 taget af daværende socialchef Jan Christensen i Holbæk. Der var – og er – et behov for små boliger til borgere, der er på de laveste offentlige ydelser. Nu er boligerne her, og Lejerbo Holbæk har bygget og brugt sin ekspertise fra bl.a. Vangkvarteret, som er at finde på regeringens ghettoliste. På forhånd har kommunen rost det nye område til skyerne.

”Man vil jo sige, at vi bare lejer boliger ud. Men gør vi jo ikke ’bare’. Vi vil gerne skabe rum for liv og tager den opgave helt alvorligt. Vi har en boligsocial helhedsplan i et af de hårde ghettoområder i byen og her samarbejder vi også godt med kommunen. Jeg er med til at facilitere arbejdet, men også vores ’blå mænd’ er nøglen. Det er varmemesteren og ejendoms-funktionærerne som er dem, der kender beboerne og først vil finde ud af om nogen har brug for hjælp. Den viden skal vi koble med kommunens fællesstøtte. Det er en afprøvet model, for vi har gjort det i otte år ude i Vangkvarteret. Den model kopierer vi herover i Apotekerhaven. Det bliver rigtig godt,” siger Lis Franciska Jensen.

Vi er ikke bare glade for det her, vi er virkelig stolte af det her projekt. Byggeriet er godt og samarbejdsaftalen med Holbæk Kommune er unik.

Mariane Toft-Dallgaard, forretningsfører i Lejerbo Holbæk.

Nej, det bliver ikke en lille ’ghetto’

Men hvordan sikrer man sig, at man netop ikke er i gang med at skabe en ny, lille ’ghetto’, når man blander så mange typer mennesker fra begyndelsen?

”Det er jo en risiko. De mennesker, der har mindst er også dem, der søger derhen, hvor der er de laveste huslejer. Og dem, der har mindst er også ofte dem, der er mest udsatte, og det kan nogle gange skabe udfordringer. Men her i Apotekerhaven har vi den her opmærksomhed fra begyndelsen. Vi er helt forberedte og aftaledokumentet med kommunen gør, at vi er fuldstændig overbeviste om, at det ikke kommer til at ske her,” siger Lis Franciska Jensen.

Nu spirer området op

Når forretningsfører Mariane Toft-Dallgaard går rundt i området smiler hun stort.

Ideen har været lang tid undervejs, men ser nu ud til at lykkedes. Ikke bare med gode og sunde boliger, der ligger i et smukt område, men med et sikkerhedsnet under beboerne, som er et fælles anliggende i kommunen.

”Om et år, så håber jeg at det blomstrer her i Apotekerhaven. Ikke bare at enggræsset er vokset op med valmuer i, men også at her er et godt liv mellem husene. Det er et dejligt grønt område. Der er mange typer mennesker, der skal bo her og nogle skal have hjælp til det. Jeg håber, og tror på, at de passer på det og at der også er opstået en masse gode initiativer herude,” siger Mariane Toft-Dallgaard.

I dag - 30. april - deles nøglerne ud i skiftehold, så corona-anbefalingerne overholdes. Og når dagen er omme er 100 mennesker flyttet ind i deres nye hjem i Apotekerhaven.

Se interview med Lejerbo Holbæk og kom helt tæt på Apotekerhaven: 

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste