23. SEP. 2019 KL. 14:07

Minister: Gymnasieelever skal fordeles ud fra hvor de bor

20190814-132215-l_48mb_2.jpg

Niels Christian Vilman / Ritzau Scanpix

Fra næste år vil børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ændre på fordelingsreglerne for gymnasierne, så elevsammensætningen bedre afspejler befolkningssammensætningen.

Står det til regeringen, skal det fra sommeren 2020 være muligt for regioner og fordelingsudvalg at fordele eleverne på gymnasierne på baggrund af for eksempel deres adresse eller karakterniveau. Det vil betyde, at bor man i et udsat boligområde, kan det blive afgørende for, hvilket gymnasium man kommer på.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Børne- og Undervisningsministeriet udsendte den 22. september.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at flere gymnasier oplever store udfordringer med, at elevsammensætningen er helt ude af balance. Det kan give udfordringer for undervisningen og det sociale liv på gymnasierne. Ved at ændre på elevfordelingsreglerne giver man de unge bedre kort på hånden.

”Det er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund, at elever møder hinanden på tværs af samfundslag, religion og etnicitet. Det modvirker parallelsamfund og styrker fællesskabet og integrationen. Derfor er det et mål for regeringen, at skoler og ungdomsuddannelser afspejler befolkningssammensætningen,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil i pressemeddelelsen.

Positive over for forslaget​

I dag er kriterierne for elevfordelingen angivet i loven og bekendtgørelsen fra ministeriet. Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), ser positivt på forslaget om at styrke regionsrådenes rolle.

”Vi mener, at udfordringerne klares bedst, når politikere og rektorer med lokalt kendskab kan vælge det værktøj, der passer til den konkrete situation. Så bliver det lettere at sikre en bedre elevbalance i de områder, hvor der er udfordringer,” siger Stephanie Lose til dr.dk.

Også Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, ser gode takter i forslaget og udtaler til dr.dk:

”Vi er utrolig glade for, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil ændre reglerne, så fordelingsudvalgene får mere at sige om elevfordeling. De regionale udfordringer er forskellige, så selvfølgelig skal elevfordeling ske lokalt.”

Børne- og undervisningsministeren vil nu drøfte forslaget med gymnasieforligskredsen og håber, at de nye fordelingsregler kan gælde fra optaget til næste skoleår.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste