;

Foto: Fyrværkeriparken står i dag flot efter katastrofen i Seest. Foto: Alfabo

Foto: Fyrværkeriparken står i dag flot efter katastrofen i Seest. Foto: Alfabo

Almene boliger modtager hæder af kommuner

16. okt 2019

Arkitekturens Dag er er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor kommuner og foreninger har mulighed for at sætte fokus på arkitekturens betydning for samfundet og vores liv. Den 7. oktober blev fire almene boligselskaber præmieret for deres boligområder.

 

Kolding: Fyrværkeriparken er Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger

Alle husker den novemberdag i 2004, hvor fyrværkerikatastrofen ramte byen Seest i Kolding. Raketterne eksploderede om ørene på brandfolk og beboere og efterlod et stort tomt område.

 

Det tomme område er i dag Alfabos boligområde Fyrværkeriparken, som nu har vundet hæder for social og miljømæssig bæredygtighed.

 

Kolding Kommune siger om byggeriet og området:

”Bæredygtigheden er ikke kun at spore i den åbne håndtering af arealernes regnvand og det klare valg af træ som byggemateriale – der er også lagt vægt på at skabe et socialt bæredygtigt boligområde, hvor fællesskabet mellem områdets beboere spiller en væsentlig rolle.”

 

Boligselskabet Sct. Jørgen får pris for respektfuld renovering af Latinskolen i Viborg. FOTO: Boligselskabet Sct. Jørgen

Viborg: Respekt for historien i Latinskolen

Viborg Kommune har også et alment boligområde, de er stolte af. I Viborg værner man om sin historiske bymidte, og det mener kommunen også, at Boligselskabet Sct. Jørgen har gjort i om- og nybygningen af boligerne i den gamle Latinskole.

 

Boligselskabet og arkitekterne har bevaret respekten og forpligtigelsen for deres fælles kulturarv, og det vil Viborg Kommune gerne belønne.

 

Kommunen begrunder valget med:
”Det er lykkedes at skabe gode, moderne boliger med alle nutidens faciliteter, men samtidig boliger med en ’hjemlig’ atmosfære, hvor man klart fornemmer, at man bor i en historisk bygning med udsyn til de flotte historiske omgivelser. Projektet viser desuden, at det er muligt at inddrage eksisterende tag-etager til beboelse ved at tilføre nye kviste, uden at det går ud over bygningernes samlede udtryk.”

Boligområdet AAB Silkeborgs afdeling Kongegården får anerkendelse for samarbejdet imellem almene og private aktører. Foto: AAB Silkeborg

Silkeborg: Bygningspræmieringspris til Kongegården

AAB Silkeborgs Kongegården har en historisk placering i Silkeborg. Boligområdet vinder Bygningspræmieringsprisen i kategorien ’Etageboliger, erhverv, offentligt byggeri’ for ”sin evne til at få skabt et tæt, moderne og venligt byområde til gavn for beboere og hele Silkeborg”.

 

Dommerkomiteen lagde i deres bedømmelse vægt på:
”Kongegården er et tæt og varieret boligområde med blandede ejerformer og boligtyper. Ungdomsboliger og supermarked er overraskende og flot integreret i områdets tidligere fabriksbygning, som bliver en form for pejlemærke i hele bebyggelsen. Det samlede område fremstår, via materialitet og farvesætning, som en helhed. Den valgte parkeringsløsning i kælder muliggør en tæt bebyggelse med store kvaliteter i rummet mellem husene, og den landskabelige bearbejdning følger flot op på disse muligheder og understøtter intimitet og variation i byrummet.”

Lensmarkens byggeri med bæredygtige familieboliger udløser pris fra By og Land Midtfyn. Foto: Civica

Midtfyn: Lensmarken fremtidssikret byggeri

Civicas familieboliger på Lensmarken i Årslev får stor anerkendelse af Foreningen By og Land Midtfyn for at være et smukt og fremtidssikret boligbyggeri. DGNB-certificering af de 40 almene boliger har også været vigtig i valget af Civicas byggeri.

 

Foreningen siger i sin begrundelse:
”Prisen gives for et arkitektonisk spændende og fremtidssikret alment boligbyggeri, opført med bæredygtige materialer. Bæredygtighed handler om at skabe kvalitet for beboerne og forhindre unødigt ressourceforbrug. I Lensmarken synes dette at gå op i en højere enhed. Samtidig er bebyggelsen et godt eksempel på, at man kan bygge med kvalitet og bo på andre måder end i parcelhuse i Årslev-Sønder Nærå”.

FAKTA

Kolding

Boligselskab: Alfabo

Afdeling: Fyrværkeriparken

Arkitekt: Dissing+Weitling og Move Arkitektur

 

Viborg

Boligselskab: Boligselskabet Sct. Jørgen

Afdeling: Latinskolen

Arkitekt: ERIK Arkitekter

 

Silkeborg

Boligselskab: AAB Silkeborg

Afdeling: Kongegården

Arkitekt: Årstiderne

 

Midtfyn

Boligselskab: Civica

Afdeling: Lehnsmarken

Arkitekt: ERIK Arkitekter

Læs mere

Annonce Annonce Annonce Annonce