21. NOV. 2019 KL. 00:00

Guld til boligafdeling: Lejerne vil have bæredygtige boliger

lensmarken-1.jpg

Civica / Alle boligers hoveddøre vender ud mod fællesarealer, hvor beboerne kan dyrke socialt samvær.

Lensmarken blev guld-certificeret af DGNB-ordningen. At nå den fine anerkendelse krævede en udviklingsproces, hvor alle materialer og detaljer blev målt efter alle bæredygtighedens parametre.

Cirka 12 kilometer fra Odense har boligorganisationen CIVICA bygget en iøjnefaldende boligafdeling. Den er opført i træ, og taget er beklædt med sedumbeplantning, der skifter farve med årstiden. Den konceptionelle ledetråd for byggeriet var bæredygtighed på fem vigtige parametre…: socialt, miljømæssigt, teknisk, økonomisk og proces.

Afdelingen hedder ”Lensmarken” og er et af de første almene byggerier, der lever op til den internationalt anerkendte DGNB-certificering. Og anerkendelsen blev hentet med overskud. Ambitionen var et sølvcertifikat. Det blev til guld.

”Vi valgte at gøre noget særligt i forhold til bæredygtighed, fordi det er vigtigt for fremtiden. Det ved vores lejere. Derfor efterspørger de det,” siger direktør i CIVICA, Jens Pilholm.

”Sammen med Faaborg-Midtfyn Kommune har vi haft ambitionen om at opføre en særligt bæredygtig afdeling i lang tid,” fortsætter CIVCA-direktøren.

Foto: CIVICA / Jens Pilholm

Stramme krav

I stedet vendte den store fynske boligorganisation sig mod byggeriets egen grønne organisation, Green Building Council Denmark, for at få rådgivning. Det er Green Building Council, der administrerer bæredygtighedscertificeringen, DGNB.

”Det er stramme krav, der skal leves op til, hvis man vil opnå DGNB-certifikatet. Det rækker slet ikke bare at leve op til statens byggeregulativ. Skal man leve op til DGBN's bæredygtighedskrav, er man nødt til i hele udviklingsfasen at kigge 360° rundt om det fremtidige byggeris evner, når det kommer til at sikre beboernes trivsel, sikre minimal miljøbelastning, sikre de bedste tekniske løsninger og samtidig sikre, at det bliver så billigt, at beboerne kan bo i boligerne,” siger Bente Karlskov, der er projektudviklingschef hos CIVICA.

”I praksis betyder det, at vi sammen med rådgivere, entreprenører med flere kiggede på og vejede hver eneste lille detalje og alle materialer, i forhold til om det var bæredygtigt. Det kunne være gulvbelægningen, håndvasken eller dørhåndtaget," fortsætter byggechefen.

Foto: CIVICA / Bente Klarskov

Minimeret forbrug

Bente Klarskovs og de øvrige involveredes anstrengelser lønnede sig. ”Lensmarken” er blevet en afdeling, hvor udgifter til forbrug af vand og energi er stærkt minimerede. Det samme forventes i forhold til omkostningerne til drift og vedligehold.

Boligerne er fra det støbte betongulv fortrinsvis bygget op i trækasseter. Hele facadebeklædningen består af gennemimprægneret grantræ. Imprægneringen er sket uden brug af tungmetaller og opløsningsmidler. Alligevel forventes imprægneringen at forlænge træets levetid fem gange.

Afdelingens huse er designet til et lavt energiforbrug til el og opvarmning. Opvarmningen af vand og boligens radiatorer og gulvvarme sker via en energieffektiv luft til vand-varmepumpe. Varmepumpen udnytter den varme, der findes i udeluften. Opvarmningen af boligerne sker således via vedvarende energi og helt uden brug af fossile brændstoffer.

Vandforbruget minimeres mest muligt ved vandbesparende armaturer og toiletter. Elforbruget holdes lavt via LED-belysning og energibesparende hårde hvidevarer.

Elforbruget til varmepumpen er minimeret, fordi boligerne er højisolerede, og varmepumpen er energieffektiv.

Foto: CIVICA / Den energieffektiviserede varmepumpe, der varmer både luft og vand.

Taget virker som svamp

Klimaændringerne har fået det til at regne mere. Også over Årslev på Fyn. Og kommunens kloaknet er ikke dimensioneret til den nye ekstremregn. Derfor har kommunen krævet, at alt regnvand, der falder på grunden, skal håndteres på grunden. Det må ikke ledes ud i det offentlige kloaksystem.

Det er derfor, at afdelingens tage er dækket af sedumbeplantning, som optager det vand, der falder på dem. De græsser, terrænet primært er beplantet med, er udvalgte enggræsser, som ikke skal slås mere end to gange om året. og den kraftige græsvækst holder længere på vandet. Derudover er der placeret tre damme på afdelingens matrikel, der kan optage det vand, tage, jorden og beplantningen eventuelt ikke kan opfange.

Foto: CIVICA / tagene skifter på grund af beplantningen farve med årstiderne.

Opført inden for maksimumbeløbet

På trods af den omfattende forberedelsesproces og realisering af en betydelig mængde nytænkning, er de 40 boliger i Lensmarken opført indenfor statens fastsatte maksimumbeløb for alment boligbyggeri. I 2018 var maksimumbeløbet i Faaborg-Midtfyns Kommune 18.720 kroner pr. kvadratmeter.

Udover den flotte guldcertificering har Lensmarken i forbindelse med Arkitekturens Dag modtaget en pris fra Arkitektforeningen.

Foreningen sagde i sin begrundelse:

”Prisen gives for et arkitektonisk spændende og fremtidssikret alment boligbyggeri, opført med bæredygtige materialer. Bæredygtighed handler om at skabe kvalitet for beboerne og forhindre unødigt ressourceforbrug. I Lensmarken synes dette at gå op i en højere enhed. Samtidig er bebyggelsen et godt eksempel på, at man kan bygge med kvalitet og bo på andre måder end i parcelhuse i Årslev-Sønder Nærå.”

Fakta

OM DGNB-certificering

DGNB er den frivillige ordning for certificering af bæredygtigt byggeri. Ordningen tager sit udgangspunkt i gældende europæiske standarter for bæredygtigt byggeri. Men er tilpasset danske normer og lovgivning.

DGNB-systemet består af fem overkriterier for bæredygtighed, som vurderes i forhold til, hvor godt byggeriet har levet op til i alt 38 kriterier, som igen har underkriterier.

De fem hovedkriterier er:

Foto: Beviset på bæredygtighedscertifikatet, der nu pryder indkørslen til afdelingen.

Fakta

Om Green Building Council Denmark

Green Building Council Denmark er en nonprofit-medlemsorganisation med 350 medlemmer (virksomheder, kommuner og organisationer)

Det er Green Building Council Denmark, som administrerer DGNB-certificeringssystemet.

Organisationen arbejder for at fremme bæredygtighed i bygninger og det bebyggede miljø i Danmark. Green Building Council tilbyder blandt andet medlemmerne:

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste