18. NOV. 2019 KL. 10:40

Betonplan kan mindske CO2-udledning i alment byggeri

colourbox18753421.jpg

Colourbox

Ny plan med 37 ideer til at nedbringe CO2-udledningen fra beton kan også komme i spil i det almene byggeri. Spændende, lyder det fra direktør i BO-VEST.

Alle kender beton. Det er gulvet, du står på, væggene i huset, vejene og broerne, du kører på. I det bomstærke byggemateriale ligger også en af de store muligheder for at nedbringe udledningen af CO2 i dansk byggeri, blandt andet ved opførelse og renovering af almene boliger. Nu har Teknologisk Institut og Dansk Beton fremlagt 37 ideer, der kan halvere CO2-udledning fra betonbyggeri frem mod 2030.

”Nogle initiativer ligger ligefor, så hvorfor gør man det ikke bare? Fordi man vurderer på pris, og så længe det stadig er pris, pris, pris, så er det, det billigste, der bliver bygget,” siger Dorthe Mathiesen, branchedirektør for Dansk Beton, der er en del af Dansk Byggeri.

Dorthe Matiesen, direktør for Dansk Beton. Foto: Ricky John Molloy

Målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 er et af de aktuelle temaer i dansk politik. Her kan almene byggerier og renoveringer spille en stor rolle, mener Dorthe Mathiesen.

VIDEO fra Dansk Beton

”Hvis byggeriet skal lykkes med at nedbringe udledningen af CO2, så er man også nødt til at kigge på den almene sektor,” siger hun.

”Og hvis den almene sektor begynder at stille krav til udledningen af CO2 for byggeriet, så vil det kunne rykke rigtig meget,” siger Dorthe Mathiesen.

Tradition for at gå forrest

I den almene boligorganisation BO-VEST i hovedstadsområdet er direktør Ulrik Brock Hoffmeyer positiv overfor de 37 forslag.

Ulrik Brock Hoffmeyer, direktør for BO-VEST
Foto: BO-VEST

”Jeg synes selvfølgelig, at alt der går i den rigtige retning af en bæredygtigheds- og CO2-dagsorden, er spændende,” siger Ulrik Brock Hoffmeyer.

”Vi har en tradition for at gå forrest og tænke nyt i det almene byggeri. Det var for eksempel i høj grad den almene sektor, der indledte byggeri med boligmoduler,” siger han.

Bag planen med de 37 forslag står Bæredygtig Beton Initiativet, et netværk, der drives af Dansk Beton og består af producenter, rådgivere, uddannelsesinstitutioner og bygherrer. Dansk Beton tror, at forslagene kan levere 3 procent af regeringens CO2-mål.

Forslagene er meget forskellige og strækker sig fra produktion af beton til udførelse af byggeri. Beton indeholder hovedsagelig cement, der er hovedbidrager til betonens samlede CO2-aftryk. Den største reduktion skal findes i at udvikle og bruge nye cementtyper. Industrien er i gang med udviklingen, men det kræver ændrede regler at tage nye produkter i brug.

”Nye bæredygtige materialer skal være godkendte, men hvis det er på plads, så er det hovedsagelig prissætningen, der kan forhindre, at man bruger dem. Hvis det er meget dyrere, vil det gøre det vanskeligere at arbejde med, da vi i forvejen er udfordret på, hvad det må koste at bygge,” siger Ulrik Brock Hoffmeyer.

Vi bliver nødt til at tænke anderledes i fremtiden og designe bygningerne, så de bliver stående meget længere tid end i dag. Det kan for eksempel være, at det kun er de bærende elementer, der bliver stående.”

Dorthe Mathiesen, direktør for Dansk Beton, der er en del af Dansk Byggeri

Skal kunne genanvendes

”En ting er, at materialerne er mindre CO2-belastende, men de skal også helst kunne genanvendes, for eksempel ved, at man kan skille bygningerne ad og sætte dem sammen igen,” siger han.

Ideen om genbrug af byggeelementer finder man også blandt de 37 forslag, som Dorthe Mathiesen har med.

”Vi bliver nødt til at tænke anderledes i fremtiden og designe bygningerne, så de bliver stående meget længere tid end i dag. Det kan for eksempel være, at det kun er de bærende elementer, der bliver stående,” siger Dorthe Mathiesen.

Andre ideer har ligget parat i skuffen i adskillige år, men der har ikke været efterspørgsel efter at sætte dem i værk. En af dem er at bruge flere typer beton i høje byggerier, fordi belastningen falder, jo højere man kommer op.

”Det er for eksempel klimavenligt at bruge forskellige typer beton, men det billigste og hurtigste er at bruge den samme type beton til hele byggeriet, hvilket bidrager med unødig CO 2-udledning fra hele byggeriet,” siger Dorthe Mathiesen.

”Der er pænt store CO 2-gevinster ved det, men det kræver lidt flere rådgivningstimer og lidt større omhyggelighed på byggepladsen, som til en start vil gøre det dyrere,” siger hun.

”Her kommer bygherren i spil. Det er nærliggende, at der stilles krav til bygningens udledning af CO 2 som en del af udbuddet af byggeriet.”

Invitation til at åbne ballet

Og er man nogle gange snublet over en knækket betonflise på fortovet, så kan man glæde sig over et forslag, der vil fordoble belægningers levetid simpelthen ved at udføre arbejdet bedre. Betonbranchen vurderer, at halvdelen af alle belægninger bliver lagt forkert.

”Nu er vi på jagt efter villige bygherrer, hvor vi kan implementere nogle af de her ideer og afprøve dem,” siger Dorthe Mathiesen fra Dansk Beton, der på sigt ser et eksporteventyr støbt i beton.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste