23. MAJ. 2019 KL. 09:51

Blandede boligformer vinder frem i Helsinge

moellebakken-modelbillede.jpg

Illustration af Møllebakken

Blandede ejerformer i boligområderne er en samfundsmæssig gevinst. Det peger flere undersøgelser på, og alligevel er tendensen i Danmark i disse år, at flere boligområder bliver mindre og mindre blandede. Dog ikke i Helsinge. Her bygges der netop nu almene lejeboliger sammen med ejerboliger – et byggesamarbejde, som Boligkontoret Danmark og boligselskaberne vil forsøge at udbrede fremover, skriver Boligkontoret Danmark i en pressemeddelelse.

Blandede ejerformer er godt i mange henseender: Det sikrer mangfoldighed i boligområderne, når private ejerboliger blandes med almene lejeboliger. Det er med til at øge den sociale mobilitet, ligesom folk på kanten af arbejdsmarkedet hurtigere kommer i arbejde i blandede byområder. Og så kan det ligefrem øge produktiviteten i samfundet. Det er dokumenteret af det samfundsøkonomiske konsulenthus Copenhagen Economics i en rapport fra 2016.

I Helsinge er man godt i gang med at bygge efter den devise. Her er Boligselskabet Nordsjælland og Boligkontoret Danmark gået sammen om at opføre hele 113 nye almene boliger på Møllebakken lige skråt over for rådhuset. Lejeboligerne, der forventes at kunne huse omkring 200 borgere, får selskab af et privat boligbyggeri på det resterende grundareal.

Byggeøkonomichef: ”Blandede ejerformer er vejen frem”

Hos Boligkontoret Danmark er man varm tilhænger af den nye byggeform. ”Det er vejen frem”, siger byggeøkonomichef Erik Andreasen og fortsætter: ”Vi oplever et stort ønske fra kommunerne om blandede ejerformer, da det giver en mangfoldig beboersammensætning og attraktive boligområder.” Han uddyber, at ved at blande almene boliger med private får man mere dynamiske boligområder, og dertil undgår kommunerne problemer med dyre boliger, der ikke bliver solgt eller udlejet. Desuden er de almene boliger, som hurtigt får lange ventelister, med til at skabe opmærksomhed omkring området og gøre det attraktivt for private bygherrer også at bygge, da de kan se, hvor stor efterspørgslen blandt borgerne er.


Sikrer mangfoldighed i bybilledet

Og så er der naturligvis den sociale gevinst, som i det store billede kommer hele det danske samfund til gavn, når ejere og lejere bliver naboer. Møllebakken i Helsinge bliver da også i høj grad et byggeri, der vil bringe variation og mangfoldighed ind i Helsinges bybillede, fortæller Boligkontoret Danmarks projektleder på byggeriet, Lisbeth Werup Steffensen. Både arkitektonisk med forskudte husfacader og grønne beplantninger, men også beboermæssigt – boligerne opføres nemlig både som rækkehuse og lejligheder. Med et spænd over 1, 2, 3 og 4 værelser og varierende boligstørrelser fra 40-115 m2 bliver det et attraktivt område for både små og store husstande med huslejer, der går fra ca. 3.500-9.800 kr.

”Det er desuden samme arkitekt, der tegner de almene såvel som de private boliger, så det kommer til at blive ét samlet boligområde i et harmonisk udtryk uden synlig forskel på ejerformerne”, afslutter Lisbeth.

Budskab til politikkerne

I den aktuelle valgkamp er det oplagt at gøre opmærksom på fordelene ved blandede ejerformer i boligområderne. Formand for Boligselskabet Nordsjælland, Lena Andersen, ønsker sammen med Boligkontoret Danmark Møllebakkens koncept spredt langt mere ud på landkortet. Derfor har hun et klart budskab til politikkerne:

”Vi ser gerne, at politikkerne – ikke bare nationalt, men også lokalt i kommunerne arbejder langt mere i blandede ejerformer, når der skal udtænkes byudvikling og laves lokalplaner. Det har gode synergi-effekter for både borgerne, kommunen og samfundet, når det almene og det private går sammen hånd i hånd’’

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste