;

Foto: Søren Malmose

Foto: Søren Malmose

Kunst som et ekstra lag i byudvikling

18. sep 2018

Statens Kunstfond har afsat 5,57 millioner kroner til kunst og kultur i to almene boligområder.

 

Der er ret frie rammer og stor plads til ideer og fantasi i det projekt for kunst i det offentlige rum, som Statens Kunstfond har bevilliget 5,57 millioner kroner til i almene boligområder i Gladsaxe og Esbjerg kommuner. For beboerne har stor indflydelse på, hvilke ideer der skal realiseres i deres område.

En almen kunstnerghetto

Første etape er i gang i Værebro Park i Bagsværd, Gladsaxe almennyttige Boligselskab og DAB. I foråret flyttede fire udvalgte kunstnere ind i en tidligere slagterbutik i Værebrocenteret og skabte ”KunstVild. Bureauet for Samtidskunst”.


Her har de udviklet flere ideer til området, og i august blev der afholdt en workshop med beboerne, der var med til at udsmykke en række betonrør, der bruges som store borde uden for beboerhuset.


”Vi håber meget på, at kunsten kan øge fællesskabet her. Der var en del beboere med til at male, den ældste var endda 82 år, så det var på tværs af alle grupper og var en god oplevelse for dem, der var med,” fortæller afdelingens bestyrelsesformand, Martin Mouritsen.

 

Uprøvet form for samarbejde

Kunstprojektet er et ekstra lag på initiativet ”By i balance”, som Realdania i partnerskab med Gladsaxe, Høje Taastrup og Esbjerg kommuner står bag.


”Vi er hele tiden på udkig efter nyt potentiale i vores arbejde med at styrke de udsatte boligområder. Kunstværker og kultur er meget synlige indslag i bybilledet, og vi kan desuden se en værdi i, at kunstværkstedet i Værebro Park er med til at mobilisere beboerne og afdelingsbestyrelsen,” siger projektchef i Realdania, Björn Emil Härtel Jensen.


I styregruppen sidder også DAB, hvor bestyrelseskonsulent Andreas Lyduch følger projektet.


”Ingen vidste på forhånd, i hvor høj grad beboerne her i Værebro Park ville engagere sig i projektet. Men både vi, kunstfonden og kommunen har interesse i at afprøve formen og få erfaring,” siger Andreas Lyduch, der tænker, at DAB senere vil afprøve formen i andre boligområder.

                     

Et lag på byudviklingen

De fire kunstnere har udviklet flere ideer, og ét af projekterne af Karoline H. Larsen er på vej til at blive foldet ud i samarbejde med Gladsaxe Kommune og lokale børneinstitutioner. Det er en slags kunststi, der breder sig ud fra Værebro Park og forbinder den med resten af byen.

For den store strategiske udviklingsplan for området handler også om at få åbnet op til resten af Bagsværd, og her kan kunsten give et positivt image til boligområdet.


”Værebro Park er meget indelukket i forhold til resten af Bagsværd, men det vil vi gerne lave om på, og kunst kan være med til at give folk noget at komme herind for at se og opleve,” fortæller bestyrelsesformand Martin Mouritsen.

                                           

 

Bevilling fra Statens Kunstfond

Med 5,57 millioner kroner har kunstfondens Legatudvalg for Billedkunst selv besluttet at bevillige penge til kunstprojekterne, der ligger som et ekstra lag på ”By i Balance”, der er et samarbejde imellem Realdania og almene boligområder i Gladsaxe, Høje-Taastrup og Esbjerg kommuner.

 

Pengene vil gå til Værebro Park i Gladsaxe Kommune og til Stengårdsvej i Esbjerg Kommune.

 

Erfaringerne fra projektet kan Statens Kunstfond efterfølgende bruge til nye samarbejder med kommuner og boligselskaber om kunst i udviklingsarbejdet i boligområderne.

 

De fire kunstnere på projektet i Værebro Park er Karoline H. Larsen, Heine Thorhauge Mathiasen, Jesper Aabille og Javier Tapia.

 

Værebro Park består af otte blokke og har omkring 3.000 beboere. Ejes af Gladsaxe almennyttige Boligselskab, og administreres af Dansk Almennyttigt Boligselskab, DAB.

Læs mere

Annonce Annonce Annonce Annonce