;

Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet og DF kritiske over for regeringens LBF-finansiering

20. mar 2018

Statsministeren: Der efterlades mange penge til renovering af den øvrige del af den almene boligsektor.

 

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er dybt bekymret over den model, regeringen har foreslået til finansiering af det foreslåede udspil til bekæmpelse af parallelsamfund. Det fremgik under dagens spørgetimedebat i Folketinget.


”Det er landets lejere, der skal betale hele regningen,” sagde Mette Frederiksen om regeringens forslag, der blandt andet indebærer, at regeringen vil bruge 12 af 21 milliarder kroner i Landsbyggefonden til blandt andet nedrivning af ghettoer.


Også Dansk Folkeparti var – om end lidt mere forsigtigt – kritiske over for finansieringsforslaget.

Se, hvilke kommuner som får udskudt nødvendige renoveringer

”Vi er ikke sikre på, at regeringens forslag er, som det skal være," sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, under debatten om finansieringsforslaget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste under debatten kritikken fra Mette Frederiksen.


”Vi lægger op til, at der investeres 12 milliarder kroner i disse områder. Det efterlader mange penge til renovering i den øvrige del af den almene sektor,” sagde statsministeren.


”Det er imidlertid ikke korrekt,” siger administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.


”For det første er der i parallelsamfundspakken lagt op til et så lavt renoveringsniveau for hele den almene boligsektor, at det ikke engang modsvarer den nuværende venteliste. Resultatet er, at nødvendige renoveringer i hele landet sættes i stå. Når Landsbyggefonden ikke kan støtte, må beboerne mange steder forsøge at finansiere umiddelbar afhjælpning af fx skimmel, og dét giver huslejestigninger.


For det andet udskriver regeringen i parallelsamfundspakken yderligere en regning til Landsbyggefonden på 13 milliarder kroner, som skal betales over en årrække. Men allerede i 2018 skal der angiveligt indbetales over 840 millioner kroner, svarende til næsten 1.500 kroner pr. bolig. De penge kan ikke senere gå til renoveringer, og igen peger pilen imod højere husleje.


Om Lars Løkke Rasmussens svar siger BL’s administrerende direktør, Bent Madsen:


”Statsministeren har desværre ikke ret, når han siger, at finansieringen ikke vil betyde højere husleje. Når jeg ser på tallene, så kan jeg ikke nå andet resultat, end at det vil slå ud i højere huslejer. Det har selvfølgelig konsekvenser, når man fjerner mange millioner fra de almene lejeres opsparing. Og grundlæggende er det helt uacceptabelt.”