09. MAJ. 2018 KL. 00:00

Boligselskabet DAB: Urimeligt, at beboere skal betale for et samfundsproblem

colourbox1214957.jpg

Colourbox

Et af landets allerstørste boligadministrationsselskaber, DAB, advarer nu imod finansieringen af regeringens parallelsamfundspakke.

Med klassisk og ordentligt dansk byggeri, tegnet af arkitekter som Arne Jacobsen og Kaj Fisker, og med mere end 50.000 boliger i porteføljen, er DAB et af landets helt store boligadministrationsselskaber. Her har man ikke for vane at være blandt dem, der råber allerhøjest, når de politiske bølger går højt på Christiansborg, men regeringens parallelsamfundsudspil får nu administrerende direktør Niels Olsen til at advare imod den del af planen, som handler om finansiering.

Regeringens forslag er at tage 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden og lade ni milliarder blive til alle de øvrige almene boliger, der står i kø til en renovering. Det betyder, at flere af boligafdelingerne hos DAB vil kunne komme til at vente i årevis på renovering. Det gælder eksempelvis nogle af de klassiske bebyggelser fra 1950’erne, hvor en bebyggelse som Carlsro i Rødovre almennyttige Boligselskab, tegnet af Arne Jacobsen, kan få udskudt renoveringen, selvom der er problemer med opstigende fugt og dårligt indeklima.

“Vi er et selskab, der bygger på stærke værdier om ordentlighed og redelighed. Det er menneskers hjem, vi administrerer. Gennemføres finansieringsforslaget, vil det betyde, at planlagte renoveringsopgaver bliver sat på hold og udskudt på ubestemt tid. Risikoen er, at boligafdelingerne forfalder,” siger Niels Olsen, administrerende direktør i DAB.

DAB har igennem en årrække været foretrukken samarbejdspartner for mange kommuner landet over i forhold til administration af kommunale ungdomsboliger, bofællesskaber for udviklingshæmmede, ældreboliger samt plejeboliger og plejecentre for yngre og ældre handicappede. DAB administrerer boliger i bl.a. Gentofte, Hørsholm, Egedal, Frederiksberg, Furesø, Esbjerg og Lolland Kommune. DAB har opført mere end 50.000 boliger for almene boligselskaber og kommuner i Danmark siden 1942.

“Formålet med Landsbyggefonden er at bidrage med økonomisk støtte til større renoveringsopgaver i alle de almene boligafdelinger. Det er dyrt at renovere. Hvis boligafdelingerne ikke får støtte, vil det medføre huslejestigninger, som betyder, at nogle af beboerne må flytte, fordi deres hjem simpelthen bliver for dyrt for dem at bo i. Det er ikke rimeligt, hvis der bliver lagt beslag på beboernes penge for at rette op på et samfundsproblem. Den danske model for renovering er unik, og den bør vi værne om,” siger Niels Olsen.

Ventetiden på mange renoveringer strækker sig allerede til 2020, og udspillet kan betyde, at renoveringsstøtten vil blive forlænget yderligere.
“Når regeringen øremærker Landsbyggefondens midler til et løft af udsatte boligområder, lægges hele den økonomiske byrde over på de almene beboere. Det er ikke blot forkert. Det vil også få store konsekvenser for de boligafdelinger, som ligger uden for de udsatte områder,” siger Niels Olsen.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste