04. JUN. 2018 KL. 00:00

“Himmelskrigende ubelejligt”

20180402-192429-a_39mb.jpg

Malte Kristiansen / Scanpix/Ritzau

20 procent af Odenses almene familieboliger er truet af regeringens 40-procentregel. Genhusning er ifølge Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juhl, ikke muligt uden at opføre nye almene familieboliger.

Regeringen er i forbindelse med de aktuelle forhandlinger med KL om kommunernes fremtidige økonomi kommet med et udspil, der vil øge satsen for kommunernes bidrag til alment nybyggeri fra 10 til 14 procent.

“Det er så ubelejligt, at det skriger til himlen. Efter vedtagelsen af 40-procentreglen, vil vi stå med et massivt genhusningsproblem. Skal vi lykkes med det, skal vi bruge alle værktøjer. Inklusive muligheden for at bygge nye almene boliger,” siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juhl.

Der er 3.600 almene familieboliger i Vollsmose, der som konsekvens af regeringens 40-procentregel risikerer at skulle reduceres med 60 procent inden 2030. Det er 2.100 boliger, som i værste fald skal rives ned. Og der er ikke tomme boliger i Odense.

“Der er pres på alle boligmarkeder i byen,” siger Peter Rahbek Juhl.

Mere omfattende end Vollsmose

Ud over Vollsmose er en række andre store boligområder i Odense også i fare for på længere sigt at blive ramt af 40-procentreglen. Det gælder eksempelvis Korsløkke-kvarteret, som står på regeringens såkaldte ghettoliste. I alt er 20 procent af alle almene boliger i Odense i fare for at blive berørt af 40-procentreglen.

“Med en så stor udfordring er det absurd, at regeringen hæver kommunernes andel af grundkapitalen... Den burde sænkes,” siger Odense-borgmesteren, som føler, at hans kommune er dobbeltramt af regeringens oplæg til grundkapitalsatsen for kommunerne.

“Der bor rigtig mange store familier i de områder, som rammes af 40-procentreglen – familier med fire og fem børn,” forklarer Peter Rahbæk Juhl.

“Når de skal genhuses, er der behov for, at vi bygger store almene familieboliger andre steder i byen. Det bliver ikke nemt set i lyset af, at regeringen foreslår at graduere kommunernes grundkapitalsats efter boligernes størrelse,” fortsætter han.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste