29. AUG. 2018 KL. 05:53

Antallet af fattige familier stiger

colourbox6264008-1.jpg

Colourbox

Trods opsvinget lever 121.600 personer i en familie, hvor ressourcerne er knappe. Eksperter forudser, at det bliver værre.

Opsving eller ej så går det økonomisk den forkerte vej i flere danske hjem.

Antallet af familier med indkomst på under halvdelen af gennemsnittet i Danmark har de sidste ti år været stigende. Det viser tal fra Danmark Statistik, som Fagbladet 3F har trukket.

- Selvom vi har opsving, og arbejdsløsheden er faldet, har grupperne uden for arbejdsmarkedet fået forringet deres levevilkår. En familie med flere børn, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, ryger hurtigt under fattigdomsgrænsen, siger John Andersen, der er professor ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.

De seneste tal fra Danmarks Statistik går frem til 2016, og her er der ingen tegn på bedring i udviklingen. Tværtimod.

Det skyldes stramninger på hjælpeområdet, som rammer familier med langtidssyge forældre, mener direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

- Vi kan se, at nogle familier sakker bagud og ikke følger med opsvinget. Det er dem, som har store problemer i forhold til sygdom og arbejdsevne, og de kan ikke uden videre arbejde familien ud af fattigdom, siger han.

Både Lars Andersen og John Andersen forudser, at tallene for fattige familier kun vil stige de næste par år, da kontanthjælpsloftet her vil have sat mærkbare spor.

Det er dog ikke kun familier på overførselsindkomst, som har røde tal i banken.

Også familier, hvor mor og far er i arbejde, kan risikere at falde i betegnelsen fattig.

- Man har ikke snakket om woorking poor i Danmark før, men det findes altså. Når forældre ikke kan supplere en lav indtægt med ydelser, så ryger familien i den fattige ende af skalaen. Dem findes der desværre en del af efterhånden, siger John Andersen.

Dansk Folkehjælp er også bekymret for udviklingen, for børnene i disse familier skal kæmpe med en social arv, der næsten er umulig at komme ud af.

- Vi sætter hvert år rekord for ansøgninger til jul- og feriehjælp. Det er ærgerligt, for børn med mor og far uden penge på lommen vokser op som en kopi af deres forældre. De kommer ofte selv til at leve et liv på langvarig overførselsindkomst, siger Klaus Nørlem.

Ser man på kortet for hvor i landet, at familierne slår sig ned, tegner der sig et tydeligt billede.

At flytte til det såkaldte ‘udkantsdanmark’, er for mange familier blevet en overlevelsesstrategi, mener John Andersen.

- Dem som har ekstremt lave indtægter bliver tvunget til at flytte mod lavere husleje. Nogle kommuner er aktive med at hjælpe folk til billigere boliger, men det er ofte udenfor deres egen kommunegrænse, siger han og peger på et konkret problem ved udflytningen.

- For kommunerne er folk på kontanthjælp en ekstra udgift. Tit prøver de at holde familierne væk eller også hjælper de dem afsted. Når kommunen hjælper folk ud, slipper de for regningen. Desværre kan det være svært at finde arbejde og uddannelse, når man konstant flytter.

Kilde: Fagbladet 3F

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste