17. APR. 2018 KL. 13:52

Indblik: Anbefaler ens indsamling

forside-2-renonord-sorteringsanlaeg-5-original.jpg

Dansk Affaldsforening/Niels Toftegaard

Et Advisory Board anbefaler enklere og færre løsninger til affalds-håndtering. Det ville kunne spare samfundet 100 millioner kroner om året.

De store forskelle på metoder og på priserne for affaldsindsamling er et kendt problem for po-litikerne. I 2016 nedsatte regeringen et Advisory Board for Cirkulær Økonomi, og i juni 2017 kom en rapport med i alt 27 anbefalinger, hvor også kommunernes indsamling af husholdningsaffald nævnes.

Rapporten fremhæver, at forskellene i kommunerne gør det dyrere for de firmaer, der skal indsamle og efterfølgende behandle affaldet: ”Eksempelvis får 5-10 % af boligerne hentet tre forskellige affaldsfraktioner, men i seks forskellige kombinationer. Således får 2 % af etageboligerne hentet glasaffald, organisk affald og papiraffald, mens 4 % af etageboligerne får hentet metal, papir og plast”, står der i rapportens appendiks om genanvendelse. 

Advisory Board for Cirkulær Økonomi anbefaler direkte, at de 98 kommuner får mere ensrettede indsamlinger på landet og i byerne og tilpasset huse og etageboliger. Det anslås at kunne øge genanvendelsen med 300.000 tons husholdningsaffald om året og betyde en samfundsøkonomisk besparelse på 100 millioner kroner om året og en budgetøkonomisk besparelse på 200 millioner kroner om året. 

Kravene til sortering bliver kun større, så man kan lige så godt smøge ærmerne op og gøre sig klar.

Alan Sørensen, konsulent i Miljøstyrelsen

STØRRE KRAV TIL SORTERING

Ud over Danmarks eget mål for 2022 er der sideløbende EU-mål frem til 2020, og i december blev der vedtaget nye EU-direktiver, der øger kravene til indsamling og genanvendelse. 

Kravene til medlemslandene bliver, at 65 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2035. Måden at opgøre affaldet er dog ikke ens, og konsulent i Miljøstyrelsen Alan Sørensen regner med, at vi vil overgå til EU’s metode, som også omfatter bl.a. haveaffald og affald fra restauranter. 

For kommunerne betyder de øgede krav, at der skal indsamles og genanvendes endnu mere, og allerede fra 2023 skal bioaffald hentes hos beboerne. Selvom mange kommuner er kommet i gang, så er sortering af madaffaldet stadig et nyt område for både mange kommuner og beboere.

”Kravene til sortering bliver kun større, så man kan lige så godt smøge ærmerne op og gøre sig klar,” siger Alan Sørensen.

Den danske regering er i gang med behandlingen af rådene af Advisory Board for Cirkulær Økonomi, men en beslutning om eventuelt at ensrette kommunernes indsamling vil først blive truffet senere på året. 

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste