07. NOV. 2017 KL. 00:00

Leder: Kan noget særligt

_alr4212.jpg

Hvert andet år tæller socialforskningsinstituttet, der nu hedder VIVE, de hjemløse i Danmark. Og tallet er stigende. Der er særligt flere unge hjemløse. Meget bekymrende – men i virkeligheden også et ganske komplekst problem at løse. De oplagte forklaringer som ”for få boliger” og ”for lave indkomster” er nemlig langt fra hele billedet. Fire ud af fem hjemløse har således udfordringer med misbrug og psykisk sygdom.

Børne- og socialminister Mai Mercado har lige præsenteret regeringens nye handlingsplan for hjemløshed, og i interviewet i denne udgave af Fagbladet Boligen fremhæver hun, at de almene boliger er helt centrale for at løse problemet med hjemløshed. Det bør anerkendes, at ministeren virker determineret på at gøre en reel forskel på området, og hun fremhæver Odense som et godt eksempel på, at et tæt samarbejde imellem kommune og boligorganisationer er en afgørende forudsætning for at få nedbragt hjemløsheden.

Ministeren spørger, hvorfor kun under halvdelen af landets hjemløse har handleplaner for, hvordan de kommer ud af hjemløshed. Det er et godt spørgsmål, som forhåbentlig kan bane vej for lige så gode løsninger.

Bent Madsen, administrerende direktør i BL

Særlige boformer som storbylandsbyerne i Aarhus, startboliger og skæve boliger fremhæves også af ministeren, og hun undrer sig helt berettiget over, hvorfor puljerne til skæve boliger ikke bliver brugt. Ligesom hun spørger, hvorfor kun under halvdelen af landets hjemløse har handleplaner for, hvordan de kommer ud af hjemløshed. Det er et godt spørgsmål, som forhåbentlig kan bane vej for lige så gode løsninger.
Mai Mercado slår desuden fast, at hjemløse ikke bare skal boligplaceres, men at kommunerne også skal følge op, så der tages hånd om den hjemløses øvrige problemer. Den klare udmelding kan vi kun være helt enige i, for vi oplever i alt for mange tilfælde, at psykisk syge boligplaceres uden tilstrækkelig opfølgning til skade for personen selv og for omgivelserne, hvor det kan skabe stor utryghed. Vi er klar til at bidrage til Handlingsplanen og medvirke til, at hjemløsheden reduceres.

Børne- og socialministeren noterer også, at man kan noget særligt i de almene boligområder. Hun siger således i artiklen her i bladet: ”Jeg synes faktisk, der er en enorm stor villighed til inklusion og til at rumme folk, der er anderledes. Jeg har den allerstørste respekt, for hele den måde beboerdemokratiet fungerer på.”

Ministeren ser os som en del af løsningen. Det er vi også. Vi har meget at byde på.

Boligen nr. 11 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste