;

Foto: Finnur Justinussen, Fotostudio

Foto: Finnur Justinussen, Fotostudio

Ny livsstil ændrer færingernes boligbehov

31. maj 2017

Om fem år kan det være at Sigurd Rasmussen og hans familie har købt et hus. Men lige nu passer det familien perfekt at bo til leje i én af Tórshavns nye almene boligbyggerier.

 

På en skrænt i udkanten af Tórshavn, hvor der er udsigt til klippegrund og hav, ligger 22 nye almene boliger. Her har Sigurd Rasmussen, kone og to børn – og snart endnu et barn – slået sig ned i en lejlighed.

 

”I mange år var ens hus rammen om færingernes sociale arrangementer, som fx fødselsdag, guldbryllup og venner på besøg. I de sidste ti år er der sket meget her på Færøerne, især i Tórshavn.

 

Jeg tror, det skyldes en kombination af mere turisme, og nok også at folk med en anden kulturel baggrund bosætter sig på Færøerne. Selv synes jeg, at der er flere ting at bruge penge på end at sætte dem i egen bolig, vi er en småbørnsfamilie, og det er godt at vide, at man ikke skal tænke på udgifter til vedligehold eller renteforhøjelser på boliglån,” forklarer Sigurd Rasmussen, der er 42 år.

 

Fugtige kældre – nej tak
Familien rykkede ved årsskiftet ind i lejligheden på ca. 86 kvm. Den er i to plan og har køkken, stue, to badeværelser og tre soveværelser.

 

”Det har været sådan i mange år på Færøerne, at du sagtens har kunnet leje en lejlighed af en privat boligejer. Men så kunne du risikere at blive smidt ud, måske blev huset pludselig solgt, eller måske var lejligheden i en fugtig kælderetage i et stort hus. Det er ikke så tillokkende. Til vores liv lige nu passer det perfekt at leje, og nu, hvor der er almene boliger på markedet, så synes vi, det er mere sikkert, der er klare regler for, hvad man må og ikke må,” siger Sigurd Rasmussen.

 

Boligen nr. 6 - 2017

BÚSTAÐIR

Lagtinget lavede i 2011 en lov, der gav Húsalánsgrunnurin (Boligfonden) helt nye rammer for sit virke – og dermed blev Færøernes eneste almene boligselskab født.

 

Fonden skiftede navn til Bústaðir – Føroya Bústaðafelag, som betyder Boliger – Færøernes Boligselskab.

 

I 2013 lavede Bústaðir den første venteliste til en almen bolig – hele 1.700 meldte sig på listen.

 

Bústaðir har været medlem af BL siden 2012 og udgør kreds 12 sammen med to grønlandske boligselskaber.

 

Bústaðir har samarbejdet med flere danske boligselskaber, bl.a. Slagelse Boligselskab.

Seneste nyheder