16. JUN. 2017 KL. 00:00

Den blandede by - en politisk slagmark

blandede-byer.jpg

Martin Knuth

Hvordan sikrer vi billige boliger i byen? Er det markedet, eller politikerne der regulerer det? Debat med boligminister Ole Birk Olesen (LA) på BL’s Dome trak kanterne op.

Den tidlige morgenregn lagde sig nærmest på kommando, og som det nærmest kun kan lade sig gøre på Bornholm, tittede solen frem på terrassen lige som dagens første debat ved BL’s Dome skulle til at begynde. 

‘Arkitektur og fællesskab i den opdelte by’ var titlen på debatten, der var arrangeret af BL, Arkitektforeningen og Lokale og Anlægsfonden, og som skulle tage fat i det, alle efterhånden kan se: det er svært at finde noget at bo i landets større byer, uden at skulle betale en formue. Men hvem har ansvaret? Skal markedet regulerer det hele, eller skal politikerne, og hvor efterlader det alle de helt almindelige mennesker, som blot gerne vil være tæt på job, grønne områder, venner og familier? 

Under debatten, som foregik på terrassen ved BL’s Dome, var 20 elever fra Svaneke Friskole i fuld gang med at bygge med LEGO klodser. Tusindvis af klodser blev under snakken, som varede en time, formet til bud på fremtidens boliger, og skulle man tro kreationerne, så er der også plads til rullende huse, højhuse med udspringsvipper og kombinerede villaer og museer med dinosaurer. Med lyden af klikkende klodser i baggrunden debatterede et stærkt panel anført af Lene Espersen, direktør fra Danske Arkitektvirksomheder. 

“Priserne for at bo er høje i byen, men sådan er det når efterspørgslen stiger mere end udbuddet. Hvorfor sikrer København ikke at udbuddet følger med? Hvorfor gives der ikke tilladelser i lokalplanen til udvikling af nye arealer. Det er manglen på udbud, der får priserne til at stige. Skyd ikke skylden på markedet. Markedet gør ikke alt muligt. Det er dig og kommunen, der regulerer tingene her,” sagde Ole Birk Olesen (LA), Minister, Transport-, Bygnings- og Boligminister.

Overborgmester Frank Jensen (S) svarede hurtigt for sig. Vel er det dyrt at bo i København, men uden politisk regulering vil byen udvikle sig til en VIP-hovedstad, mente overborgmesteren for en af verdens bedste byer, noget han skyndte sig at understrege. 

“Markedskræfterne kan ikke stå alene. Ja, mange vil betale høje priser, men vi har en planlov, der sikrer, at vi kan få boliger der er til at betale. Den blandede by skabes ved forskellige boformer til forskellige mennesker,” sagde Frank Jensen. 

“Det er fint nok, men der er kun et svar på det: Byg noget mere. Vi er uenige omkring det med almene boliger. De er også dyre og kan let koste over 10.000 kr pr. måned. Det er afgrænsede reservater til de få, som flertallet skal betale. Vi kunne vel udvikle nogle systemer, så det private kunne hjælpe. Det kunne være en god måde at sprede det over hele byen. Der bør bygges flere minder boliger og billigere. Vi forsøgte at finde en løsning med KL på det i kommuneforhandlingerne, så der var et incitament, men det gik ikke. Det tager vi op igen næste år,” sagde Ole Birk Olesen (LA). 

Frank Jensen svarede drillende igen: 

“Det er da dejligt at se, at du interesserer dig så meget for vores hovedstad, du vil gøre det godt i borgerrepræsentationen. Men jeg er enig i, at vi bør kunne gøre det billigere og måske, vi også har lidt for mange restriktioner i lokalplanen. Men det er ikke markedet, der leverer de blandede byer alene.”

Formanden for Arkitektforeningen, Natalia Mossin, lagde sig midt i mellem overborgmesteren og ministeren. 

“Styrken ved de almene boliger er medejerskab, der er for alle. Ikke en gruppe af mennesker, og det er det fantastiske. Det er rigtigt, at et mix af boligformer er fornuftigt. Lejemarkedet er godt i en samfundsmodel, der gør at man kan bevæge sig mere fleksibelt. 

Politikens arkitekturredaktør Karsten Ivfersen vil have mere kvalitet ind i boligerne og kan heller ikke se, hvordan markedet alene kan sikre en blandet by i et boligområde som Nordhavnen i København, hvor priserne nu er oppe på 60.000 kr pr. m2. 

“Det er uheldigt, at priserne er så højt oppe. Jeg er enig med ministeren i, at kommunen måske holder lidt for meget på jorden og måske burde sælge ud noget tidligere, så der bliver flere muligheder. I Nordhavn er der ikke billige boliger. Ingen med almindelige indkomster kan komme ind. Det er faktisk en generation, man skyder fra sig. Det er dybt problematisk med den adskillelse. Almene boliger leverer en væsentlig del af svaret.”

 

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste