04. OKT. 2016 KL. 00:00

Indblik: Boligorganisationer skal spare halvanden milliard

20160915_bl_domea_callcenter_021.jpg

Thomas Arnbo

Når regeringen offentliggør sit lovkatalog i forbindelse med åbningen af Folketinget den første tirsdag i oktober, vil der også være et lovforslag om ”Effektiviseringer i den almene boligsektor …”, som allerede fremsættes i løbet af oktober.

Når regeringen offentliggør sit lovkatalog i forbindelse med åbningen af Folketinget den første tirsdag i oktober, vil der også være et lovforslag om ”Effektiviseringer i den almene boligsektor …”, som allerede fremsættes i løbet af oktober.

Historien bag dette lovforslag skal findes helt tilbage i 2013/14, hvor Finansministeriet i samarbejde med det daværende Boligministerium igangsatte en traditionel benchmarkinganalyse af den almene sektor.

Grundtanken i en benchmarking er at sammenligne udgifter og lave en teoretisk beregning af, hvor meget der kan spares, hvis alle gør det lige så billigt som den billigste. En sådan analyse vil selvfølgelig altid vise et besparelsespotentiale, og i forbindelse med boligforliget 2014 blev det signaleret, at staten ville medvirke til, at disse besparelsespotentialer blev indhøstet, for der blev afsat midler til at etablere en såkaldt benchmarkenhed i Boligministeriet.

Konkret er det forudsat i lovforslaget, at den almene sektor samlet set skal spare 1½ milliard kroner i 2020 sammenlignet med et grundforløb.
Det er et ganske ambitiøst mål, men det flugter de seneste års tiltag for at administrere og drive den almene sektor mere effektivt, dvs. sikre den ønskede kvalitet til en lavere husleje.

Da aftalen om dette ”effektiviseringsmål” blev indgået med Finansministeriet og Boligministeriet, var to forhold helt afgørende for BL. For det første gælder måltallet hele den almene sektor under ét, og det påvirker derfor ikke handlefriheden for beboerdemokratiet. For det andet lægges der op til at se fordomsfrit på uhensigtsmæssig regulering, som presser huslejen op.

Lokalt er den almene boligsektor mange steder i gang med effektiviseringsprocesser. I det efterfølgende besøger redaktionen Domea.dk, der blandt andet har trimmet sin organisation til fremtidens udfordringer. I kommende numre af Boligen vil redaktionen blandt andet besøge syv boligorganisationer, der er gået sammen om fælles at skabe nøgletal for drift. Vi vil se på redskaber for benchmarking, som er udviklet af effektiviseringsenheden for den almene sektor under Ministeriet for Udlændinge, Flygtninge og Boliger m.m.

Red.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste