22. MAR. 2016 KL. 00:00

Byggeri for 34 milliarder skal redde Odense

odense-raadhus.jpg

Colourbox

Odense Kommune satser stort i et forsøg på at genrejse byen, der har været hårdere ramt af følgevirkningerne efter den økonomiske krise end København, Aarhus og Aalborg, skriver Politiken tirsdag.

Investeringer for omkring 34 mia. kr. skal i tiårsperioden 2012-2022 puste nyt liv i Danmarks tredjestørste by. Listen over byggeprojekter er omfattende. Lige fra byfornyelse, letbane, boliger, supersygehus til et nyt musik- og teaterhus.

»Vi skal transformere byen, og der skal gøres plads til boliger og mennesker«

Anker Boye, borgmester (S).

Kommunen skal selv lægge 20 pct. af de 34 mia. Resten betaler staten, Region Syddanmark og private investorer. Desuden har kommunen forpligtet sig til at lægge 100 mio. kr. årligt til lettelser af gebyrer og afgifter for erhvervslivet og tilskud til arrangementer som festivalen Tinderbox.

»Vi skal transformere byen, og der skal gøres plads til boliger og mennesker«, siger borgmester Anker Boye (S).

For Odenses fortid som Danmarks industriby har ramt området som en boomerang. I 1986 var 18.482 af byens borgere ansat i industrien. I 2007 var tallet faldet til 11.488 – og efter den verdensomspændende krise er der i dag under 7.000 industriarbejdere i Odense. De udgør derfor blot omkring 8 pct. af de beskæftigede i Odense mod 22 pct. i 1986. Så selv om krisen er afløst af økonomisk optimisme de seneste par år, halter Odense stadig bagefter. 

Men de massive investeringer er også en gambling, fordi satsningen på vækst endnu ikke kan aflæses i kommunekassen. Samtidig har Odense i de senere år spinket og sparet på servicen over for børn, unge og ældre.

//Ritzau//

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste