09. JUN. 2016 KL. 00:00

Alment plejecenter blev til private ungdomsboliger

image002_.jpg

Estate partners

En strid med kommunen fik Lejerbo Kolding til at sælge et plejecenter fra 70’erne til et farve- og lakfirma.

Etagerne er udsmykket efter hver sin storby. Tokyo, New York, Paris, Sidney og Havana. De foreløbigt 96 værelser, snart 136, er 39 kvadratmeter store, har rummelige badeværelser, altan og mange har udsigt over Kolding Fjord. Fællesrum og fredagsbar er tematisk udsmykkede. Huslejen for et værelse er 3.300 kroner om måneden. Ungdomsboligerne er revet væk og er klare til indflytning ved studiestart i sensommeren. 

Et af fællesrummene på den parisiske etage er udsmykket som en typisk fortovscafe. Bemærk: Menneskene i baggrunden er illustration.  

”Jeg er meget godt tilfreds med, at vi ikke solgte den for kommunens pris,”

Bent Jacobsen, formand i Lejerbo Kolding.

Man skulle ikke tro, at de private ungdomsboliger ”Metropolis by the marina” på Kløvervej i Kolding helt frem til efteråret sidste år var et plejecenter tilhørende Lejerbo Kolding. Men i oktober 2015 solgte det almene boligselskab bygningen efter en uenighed med kommunen.

Plejecentret skulle renoveres, da det ikke var blevet godkendt af Arbejdstilsynet. Kolding Kommune valgte dog i stedet at opsige lejemålet hos Lejerbo Kolding for i stedet at bygge et nyt plejecenter uden for byen. Lejerbo stod derfor med en tom bygning, som ikke umiddelbart var brugbar.

”Vi foreslog, at lave dem om til ungdomsboliger, men det ville kommunen ikke gå med til. I stedet tilbød de at købe bygningen for fem eller seks millioner, men det ville næsten være at forære den væk, så det kunne vi ikke gå med til,” siger Bent Jacobsen, formand i Lejerbo Kolding.

Konflikten så ikke ud til at have en løsning, så da Lejerbo Kolding fik et tilbud fra en privat investor på 18,5 millioner kroner, slog de til. Det almene plejecentret var klar til at blive til private ungdomsboliger. 

”Jeg er meget godt tilfreds med, at vi ikke solgte den for kommunens pris,” siger Bent Jacobsen. 

Købt af farveproducentfamilie
Køberen var familien Kjærgaard Reinert, der med firmaet Estate Partners, til daglig driver et en farve- og lakfabrik. Estate Partners har ikke de samme forpligtelser til kommunen som Lejerbo Kolding og kunne derfor godt lave bygningen om til ungdomsboliger. Og i familiefortagenet er formålet til forskel fra det almene boligselskab at tjene penge.

”Vi havde tjent nogle penge fra vores anden forretning, som vi gerne ville investere, så da vi hørte at bygningen var til salg, slog vi til. Nu har vi brugt en masse penge på renoveringen, men på den lange bane er det meningen, vi skal tjene penge,” siger Nina Kjærgaard Reinert fra Estate Partners. 

Men selvom man håber på at tjene penge bliver huslejen ikke ubetalelig. De 3.300 kroner om måneden for et værelse er således markedsprisen i den voksende studieby Kolding, siger Nina Kjærgaard Reinert. 

Alment eller privat
De studerende som vælger ”Metropolis by the Marina” vil ikke komme til at mærke det store til, at deres ungdomsbolig ikke er almen. Faktisk vil der være fordele ved, at det er privat fremfor alment, siger Nina Kjærgaard Reinert.

”Vi kan jo for eksempel tilbyde et møbleret værelse, som er praktisk, hvis man kommer som udenlandsk studerende, og så kan vi gøre mere ud at gøre det hyggeligt, som vi for eksempel har gjort med vores parisiske caferum,” siger Nina Kjærgaard Reinert. 

I Lejerbo Kolding ser man heller ikke noget problem i, hvad de nye ejere har foretaget sig. 

”Tidligere har vi oplevet at nogle private ungdomsboliger blev overtaget af nogen, som ikke drev dem ordenligt, men i denne her sag, har de nye ejere lavet renoveringen på en god måde. De har gjort det, vi også ville have gjort,” siger Bent Jacobsen fra Lejerbo Kolding.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste